Jak zachránit připálené nádobí: Když nezabere ani odmáčení, je čas použít bramboru

Žádná hospodyňka se dobrovolně nehrne do čištění připáleného nádobí. Navíc když se někdy ani nepovede vrátit nádobí původní vzhled. S touto vychytávkou se to vždy podaří.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Připálený hrnec nebo pánev je nepříjemná lapálie, která se přihodí v každé domácnosti. Obzvlášť, když jde o oblíbený kousek nádobí, který hospodyňky často používají, je to k vzteku. Nevěste v takových případech hlavu. Nevzhledným a očouzeným kouskům můžete snadno vrátit původní lesk. Dokonce bez velkého drhnutí nebo použití chemikálií.

Zkuste levnější a šetrnější vychytávku

Když nesundáte ze sporáku hrnce, pánve nebo rendlíky včas, případně když je dostatečně pravidelně nedrhnete, udělá se na nich černá připálená vrstva. Kdysi nádherné nablýskané nádobí vypadá tak odpudivě, že mnohdy uvažujete i o tom, že ho raději rovnou vyhodíte. Drhnutí připálených hrnců totiž není hračka. Dokonce ani v případě, že je necháte třeba přes noc odmočit, nejdou snadno vyčistit.

Jenže existuje zajímavý trik, díky kterému můžete hrnce i pánve napečených mastných připálenin jednoduše zbavit. Použít můžete samozřejmě také agresivní chemické prostředky nebo speciální houbičky či drátěnky, které se dají koupit v každé drogerii. Proč byste za ně ale měli zbytečně utrácet, když je nasnadě mnohem levnější a šetrnější řešení.

Stačí dvě suroviny, které máte doma

Připálenou mastnotu z nádobí snadno odstraníte s pomocí dvou surovin, které se běžně vyskytují v každé domácnosti. Potřebovat totiž budete pouze jedlou sodu a větší syrovou bramboru. Postup se nabízí sám. Bramboru rozkrojíte na dvě poloviny. Jednu pak rozkrojenou částí namočíte do jedlé sody. Měla by být celá bohatě pokrytá bílým práškem.

Jedlá soda ve sklenici iZdroj fotografie: Depositphotos

Nakonec bramborou začnete připáleniny na nádobí přejíždět, jako kdybyste v ruce drželi klasickou houbičku. Už po mírném drhnutí by spáleniny měly mizet. Jakmile je brambora už opotřebovaná, použijte druhou půlku. Namočte ji do sody a můžete pokračovat v drhnutí. Nakonec nádobí umyjte jako obvykle, abyste z něj dostali zbytky směsi, a osušte. Touto metodou se také zbavíte mastných připálených skvrn na sporáku.

Jaké vychytávky používáte na vyčištění připálených hrnců?

Zdroj: TheSun
Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Zobrazit další články