Už žádná námraza a tvorba nechtěného ledu v mrazáku. Dlouhodobé řešení je snadnější, než byste si mysleli

Mraznička vrčí jak cirkulárka, čísla na elektroměru se mění nadzvukovou rychlostí a stejně rychle se protáčejí i vaše oči při představě odmrazování a následného úklidu?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na internetu lze najít spousty zaručených rad a postupů, jak rychle rozpustit vrstvu námrazy. Některé lze po zralé úvaze použít a jiné jsou nebezpečné mrazáku i jeho majiteli. Pravidlem bývá, že akutní potřeba odmrazení nastane uprostřed nejparnějšího léta a za situace, kdy je mraznička doslova napěchovaná potravinami, které se v teple rády zkazí. Protože každý nemá dostatek příznivě naladěných sousedů s prázdným mrazákem, je nutné nastalou situaci vyřešit urychleně.

Jak začít

Po odpojení spotřebiče z elektrické sítě přerovnejte všechno jídlo do přepravek. Je velmi vhodné zabalit zmrzlé potraviny do aluminiové folie, která působí izolačně, a udrží tak jídlo déle v chladu. U velké vrstvy námrazy se stává, že některé díly nejdou z prostoru mrazáku vůbec vytáhnout ven. Nikdy na ně nepoužívejte hrubou sílu. Vydržte do chvíle, než námraza sama povolí a uvězněné šuplíky osvobodí. Z mrazáku bude postupně vytékat roztátá voda. Je tedy vhodné před a pod mrazničku rozmístit savý materiál, aby vytékající vodu absorboval.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jako dobrý způsob uskladnění zamrazených potravin se ukázalo i použití termo tašek, které jsou ke koupi v některých supermarketech. V této uzavřené tašce jídlo vydrží zmrzlé i několik hodin, což by mělo být dostačující. Pokud se vám nepodaří jídlo udržet zmrzlé, nedávejte ho pak nikdy znovu zamrazit, a to především maso, ryby a uzeniny. Mohli byste si přivodit střevní obtíže. Takové jídlo je nutné tepelně upravit a pak teprve ho lze znovu zamrazit.

Bezpečně pro mrazák

Babské rady doporučují fénování horkým vzduchem či posyp solí. To ale není bezpečné pro vás, ani pro samotný spotřebič. Horký vzduch i sůl mohou spotřebič nenávratně poškodit. Jestliže spěcháte, použijte plastovou stěrku a opatrně námrazu po malých kouscích seškrábejte. Nikdy nepoužívejte kovové nebo ostré nástroje, které by mohly plastový povrch poničit. Pomůže i nádoba s horkou vodou, kterou umístíme do prázdné a vypnuté mrazničky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Když už jste mrazák zbavili ledu, nastává čas na důkladnou očistu desinfekčními prostředky. Pokud nenajdete žádné k tomuto účelu vhodné, bude stačit i teplá voda s přídavkem octa. Je velmi důležité věnovat dostatečnou péči těsnění na dveřích. Pokud dobře nepřiléhá, vzniká prostor, kudy může pronikat vzduch dovnitř, a tím způsobit rychlé opětovné vytvoření ledové krusty. Po očistě je čas vrátit potraviny zpět do bezpečí mrazáku.

Zdroj: Bob Vila

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Zobrazit další články