Rychlé odmrazení mrazáku: Kostky ledu „pohlídají“ jídlo, mezitím hrnec s vodou rozpustí velké kusy námrazy

Odmrazení ledničky je záležitost, která by se měla stát v domácnosti povinnou, protože vám ušetří peníze a zároveň prodlouží životnost mrazáku.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Váš mrazák už není, co býval, a začínají se v něm objevovat velké kusy ledu. U novějších ledniček se s tímto problémem až tak často nesetkáte, přesto se objevit může. Už několik milimetrů silná vrstva ledu v mrazáku vám může způsobit potíže, což poznáte na svém vyúčtování. Jednoduché pravidlo říká, že čím více ledu v mrazáku, tím více energie je potřeba k udržení jeho požadované teploty. Proto je důležité vědět, jak odmrazit mrazák, kdy to dělat a proč.

Kdy odmrazit mrazák?

Když v mrazáku uvidíte vrstvy nebo kusy ledu, většinou může být pozdě. V tom případě byste se měli vrhnout do práce ihned. Nejlepší je této situaci předcházet, obvykle stačí mrazák odmrazit dvakrát ročně. Jen když budete mrazák odmrazovat pravidelně, budete mít jistotu, že nespotřebováváte více elektřiny, než je potřeba. Hlavně v dnešní době energetické krize je lepší dvakrát ročně mrazák odmrazit a nepřeplácet zbytečně na energiích.

Jak na odmrazení?

Onu samotnou námrazu poznáte tak, že zkrátka znesnadňuje použití. Špatně se otevírají šuplíky, drhnou, je těžší dovnitř vkládat věci atd. Jak dlouho vlastně trvá odmrazit mrazák? Obvykle to lidem trvá až půl dne, ale tyto osvědčené tipy a triky vám pomůžou si s mrazákem poradit rychle a efektivně. Zjistíte, že celý proces je poměrně snadný, a rozhodně se vyplatí chvíli svého času obětovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
  1. Důležité je na začátku před odmrazováním chladničku vypnout, ne pouze tlačítkem, ale ideálně odpojit od napájení (vytáhnout ze zásuvky).
  2. Poté vytáhněte mrazicí šuplíky, ale ne potraviny! K nim přidejte kostky ledu, abyste zpomalili proces tání potravin.
  3. Odložte si z šuplíku potraviny, které můžete připravit hned. Je dobré se alespoň tímto způsobem „zbavit“ třeba nějakého masa, které vám v mrazáku leželo dlouho, a uvařit si pořádný oběd.
  4. Skvělým trikem je, že do mrazáku vložíte hrnec s horkou vodou, ten celý proces odmrazení znatelně urychlí.
  5. Pokud nechcete mít celou podlahu zalitou vodou, otírejte pravidelně stěny mrazáku hadříkem. Případně použijte plech na pečení, který položíte na spodek mrazáku. Bude do něj stékat voda z tajícího ledu.
  6. Doporučujeme nenechávat spotřebič bez kontroly! Určitě je lepší, když jste pořád blízko něj a pravidelně jej otíráte a kontrolujete.
  7. Poslední rada zní – neotírejte mrazák octem. Ocet často dokáže poškodit plastový vnitřek. Místo něj raději smíchejte v misce prostředek na nádobí s teplou vodou a vnitřek mrazáku umyjte.

Máte i vy nějaké osvědčené rady a tipy na odmrazování?

Zdroj: CleanPedia
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články