Lednička je potřeba čistit v přesném intervalu, jinak jsou potraviny zdraví nebezpečné. Jak se vyhnout riziku?

Pravidelným úklidem jednoho z nejpoužívanějších spotřebičů v kuchyni podpoříte, aby se nestal semeništěm bakterií, které mohou způsobit horečku, otravu nebo infekci.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Když hledáte rychlou svačinu, není nic horšího, než páchnoucí a neuspořádaná lednička. A zatímco sporák nebo mikrovlnku čistíte skoro každý den od nánosů mastnoty a fleků, na ledničku se tak nějak zapomíná. Maximálně utřete špínu na dvířkách kolem madla. Jenže úklid uvnitř je mnohem důležitější. Vyjma toho, že pak rychle najdete, co hledáte, potraviny, které servírujete rodině, musí být bezpečné pro zdraví.

Lednice je semeniště bakterií

Mít čistou lednici, která je zřejmě nejpoužívanějším spotřebičem v kuchyni, a udržovat v ní správnou teplotu je prostě základ. Lepkavé skvrny, zbytky jídla, nahnilá zelenina a otevřené kelímky jogurtů jsou skvělým prostředím pro růst bakterií a choroboplodných zárodků. Podle britského spotřebitelského testu byly v každém z 50 vzorků odebraných z lednic bakterie. V některých případech šlo o mikroorganismy, které způsobují horečku, otravu, infekce dýchacích a močových cest či vyrážky.

Čistotu v lednici by lidé proto neměli podceňovat. Každodenním rituálem by mělo být utření rukojeti antibakteriální utěrkou. Jakmile se v lednici něco vylije nebo ukápne, hned to utřete, aby nedošlo ke kontaminaci dalších potravin. Pravidelně, nejlépe každý den, je nezbytné kontrolovat, co v lednici vlastně je. Nahnilou zeleninu nebo prošlé potraviny, které podporují růst bakterií a plísní, hned vyhoďte. Když máte pochybnosti, je lepší jídlo vyhodit než riskovat.

Klíčový je úklid a teplota

Také si dobře rozmyslete, když budete vracet do lednice otevřené kelímky, rozbalené sýry nebo salámy. Každá načatá potravina do lednice přináší další mikroby. Aby se nemnožily, je rovněž nutné sledovat teplotu uvnitř spotřebiče. Ve střední a spodní části by neměla přesáhnout 5 stupňů Celsia. Když budete udržovat ideální teplotu a také hygienu, budete mít jistotu, že vaše rodina nekonzumuje podezřelé potraviny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Do hloubkového úklidu lednice se většina hospodyněk moc nehrne. Musí se vyndat všechen obsah, jednotlivé poličky, vše pořádně vytřít, což prostě zabere dost času. Jednou za 3 až 4 měsíce je to ale nezbytné. Můžete si tuto činnost naplánovat tak, aby nebyla až tak pracná. Někteří lidé se snaží co nejvíce potravin zkonzumovat před úklidem. Pokud máte lednici plnou, je lepší potraviny zabalit a přendat je na chvíli do mrazáku než je nechat ležet na stole v teple.

Pomůže ocet i jedlá soda

Před samotným vygruntováním ledničky si raději přečtěte návod od výrobce. Doporučuje v něm i vhodný způsob čištění. Většinou by se měl spotřebič nejprve odpojit nebo vypnout. Pak už jenom vyjmete police, šuplíky a umyjete je horkou vodou se saponátem. Nakonec omyjete stěny, vestavěné přihrádky, dveře i madlo. Některé skvrny mohou jít hůř odstranit. Zázračným pomocníkem je v takovém případě ocet nebo jedlá soda. Naneste trochu na houbičku a skvrn se zbavte.

Jak se snažíte vyzrát na úklid lednice?

Zdroj: GQ
Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Zobrazit další články