Obyčejný ocet si poradí i s tou nejvíc špinavou troubou. Zbaví vás zapečené mastnoty a zbytků jídla bez pracného drhnutí

Máme pro vás trik, s kterým připečená špína v troubě už nikdy nebude problémem. Tato metoda nejen, že je super levná a opravdu snadná, ale také je stoprocentně ekologická.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Čistění trouby může probíhat hned několika způsoby. Nejjednodušší je ten, kde pouze umístíte nádobu vhodnou k vaření s vodou do předehřáté trouby. Teplotu nastavíte na zhruba 230° C a necháte páru dělat svou práci cca 30–60 minut. Tím se uvolní veškeré nečistoty, které při používání spotřebiče ulpěly uvnitř. Ovšem na mastnotu a opravdu zapečené skvrny pouze voda nezafunguje. S následujícím postupem se však zbavíte naprosto všeho.

Zázrak, s kterým vyčistíte úplně všechno

Tajemství přírodního a ekologického čištění tkví v použití jablečného octu. Svým složením je totiž perfektní k odstranění veškerých zápachů, skvrn a nečistot z různých materiálů a povrchů. Na vyčištění trouby budete tedy potřebovat 1 šálek jablečného octa a dvě lžíce obyčejného cukru. Obě přísady smíchejte a pak už jen stačí správně „aplikovat“ a máte vyhráno. Této směsi neodolá vůbec nic.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vytvořený prostředek se při vypařování nasákne, díky vyšším teplotám, do zaschlých, připečených nečistot a všechny krásně odstraní. Jakmile je trouba zahřátá na něco málo přes 200° C, můžete tekutinu umístit doprostřed a nechat jí tam zhruba 1–2 hodiny. U času záleží na tom, jak moc je vaše trouba znečištěná, když tak nechte působit déle. Pak už jen stačí troubu vypnout a setřít její vnitřek vlhkým hadříkem, což by mělo jít už snadno. Pokud by nečistoty dále držely, tak proces opakujte.

Nejlepší metoda čistění trouby s ventilátorem

Tento postup se od předešlého poměrně liší. Začnete tedy tím, že si celou troubu nahrubo otřete, abyste odstranili přebytečné nečistoty. Dále si připravíte domácí prostředek, který troubu očistí raz dva. Směs vytvoříte z 130 g jedlé sody a 3 lžic vody. Tuhle pastu je třeba pořádně promíchat a následně aplikovat. Naneste ji po celém vnitřku a dbejte na to, abyste žádné místo nevynechali.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dále necháte přípravek působit opět na 1–2 hodiny. Za tu dobu se rozloží všechna mastnota i přepálená špína. Poté všude, kde jste aplikovali pastu, nastříkejte ocet s vodou ve stejném poměru. To by mělo sodu napěnit a měla by začít šumět. Zbytky nečistot jednoduše setřete hadříkem. Proces opakujte, dokud nebudete spokojeni s výsledkem. Nakonec troubu jen vysušte a bude zase jako nová.

Jak na důkladné vyčistění skla trouby

Ani zde nebudete potřebovat žádné drahé a těžce dostupné přísady. Postačí vám opět pouze jedlá soda, ocet a trocha vody. V misce si přimíchejte k 1/4 hrnku vody 1 hrnek jedlé sody a lžíci octa. Cílem je získat takovou pastu, aby šla snadno aplikovat na sklo trouby a případně i rošty. Po doladění konzistence se rovnou pusťte do nanášení prostředku na skleněný průhled ve dvířkách trouby.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Při aplikaci je nejlepší používat vždy gumové rukavice. Ty vám ochrání vaši kůži před iritací a případnými dalšími nepříjemnostmi. Vytvořeným přípravkem tedy můžete potřít jak sklo, tak i rošty. Pak jen stačí troubu zapnout na 100° C a vyčkat cca 45 minut. A nakonec samozřejmě po nutném vychladnutí všechno setřít navlhčeným hadříkem. Pokud trik nezafunguje hned napoprvé, pak celý proces opakujte. To by vás mělo nečistot zbavit už zaručeně.

Zdroj: Ovenu

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články