Jak zabránit zápachu ze smažení: Do pánve stačí vložit kousek jablka, pomůže také voda s octem

Pokud rádi vaříte, pravděpodobně víte, že se čas od času může ve vaší kuchyni usadit mastný oblak kouře. Zbavit se jej můžete pomocí těchto snadných triků.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pravděpodobně nikdo nemá rád zápach přepáleného oleje nebo tuku po vaření. Často se však tento problém může stát i těm nejlepším, a proto je důležité vědět, jak se jej snadno a během krátkého času zbavit. S tím vám dokáže pomoci seznam těchto užitečných triků, které si hravě poradí s jakýmkoliv zápachem, který se usadil ve vaší domácnosti. Stačí postupovat podle jednotlivých kroků a vaše kuchyně bude opět krásně voňavá – možná víc než kdy dřív. 

Užitečné triky, které odstraní každý zápach 

Pokud doma smažíte na pánvi maso, klobásy nebo jakékoliv jiné potraviny, můžete svou kuchyni snadno zanést kouřem a nepříjemným zápachem. Oblak spáleného oleje pak může během chvilky pokrýt celý váš dům a udržet se tam několik hodin. Naštěstí však existuje několik snadných triků, které vám s tímto častým problémem pomohou: 

  • Po skončení vaření postavte na oheň hrnec s vodou a octem a nechte směs chvíli pracovat. Zavřete však při tom okna, aby kuchyni zcela naplnila octová pára, a pak ji nechte vyvětrat. Všechen zápach bude pryč.
  • Pokud zápach úplně nezmizel, namočte ručník do octové vody a několikrát s ním máchněte ve vzduchu, aby se v ručníku zachytily částečky kouře. Poté otevřete okno, aby se místnost vyvětrala.
  • Pokud jste již někdy smažili rybu, určitě víte, že není snadné zbavit se jejího zápachu. Pomoci vám však může tento trik. Nalijte do hrnce trochu vody, pak oloupejte citron a pomeranč a spolu s kůrou vložte kusy do vody. Můžete také přidat zázvor a tyčinku skořice. Poté nechte svůj byt zaplnit voňavým oblakem páry, který přehluší mastný pach smažené ryby.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Výše uvedené triky vám snadno pomohou odstranit veškerý zápach z kuchyně a dalších částí vaší domácnosti. Přesto však existují i další užitečné způsoby, jak si pomoci.

Další užitečné způsoby, jak vyřešit problém 

Abyste udrželi svou kuchyň a obecně domácnost v co nejlepším stavu, můžete začít dodržovat některé kuchařské zásady, které vám usnadní život. Mezi ty nejlepší patří především: 

  • Před smažením vložte do studeného oleje několik plátků čerstvého jablka nebo petrželové natě, aby se vzduch v bytě nenaplnil pachem spáleného oleje. Jedná se totiž o potraviny, které dokáží neutralizovat částečky spáleného oleje a zbavit je tak veškerého zápachu. 
  • Pokud se chystáte smažit rybu, postavte vedle pánve další pánev s vodou, nechte ji zahřát a poté do ní vmíchejte trochu octa. Výpary octa pak zabrání šíření olejového mraku, takže vaření proběhne bez jakýchkoliv nepříjemností. Kromě toho budete mít mnohem méně práce s uklízením. 
  • Pokud nesnášíte vůni octa, ale zároveň se chcete ochránit před nepříjemným zápachem spáleného oleje a olejového mraku, můžete přidat do vroucí vody hřebíček. Vůně tohoto oblíbeného koření jej velmi snadno přebije.
  • Posledním užitečným tipem je přidání citronové šťávy do oleje před vařením. Šťáva mu totiž dodá zvláštní chuť, díky které navíc nebude nijak zapáchat. Kromě toho tímto způsobem získáte vitamíny a antioxidanty navíc. 

Vyzkoušejte tyto snadné triky a uvidíte, že již nikdy nebudete muset řešit problém s nepříjemným zápachem po vaření. 

Jak se tyto užitečné triky osvědčily vám?

Zdroj: Food52
Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články