Odstřihněte roh použité houbičky na nádobí. Geniální trik už zachránil nejednu domácnost

Odborníci doporučují odstřihnout roh houbičky na nádobí. Důvody jsou zcela pochopitelné, stane se z toho vaše rutina.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Dokonale čisté nádobí nezískáte jen díky mycím přípravkům a čisté vodě. Stejně důležitá je rovněž houbička na nádobí, popřípadě houbová utěrka nebo hadřík. Když vědci podrobili kuchyňské „pomocníky“ zevrubnému zkoumání, zjistili, že již po týdnu používání jsou silně znečištěné. Na obyčejné houbičce se podle jejich tvrzení za 7 dní nashromáždí miliony bakterií. I když se zdá čistá, je nejméně 200 000x špinavější než znečištěné záchodové prkénko. Seznamte se proto se zásadami, které vám pomohou udržet „pomocníky v kondici“.  

Nejšpinavější předmět v domácnosti

Houbičky na nádobí jsou nepostradatelnými pomocníky v nejedné domácnosti, a to i přesto, že máte k dispozici myčku (některé kusy nádobí do ní totiž dát nemůžete). Jejich velikost, tvar i struktura jsou navržené tak, aby se co nejpohodlněji držely a co nejúčinněji čistily. Měkká strana se přizpůsobí členitému povrchu, hrubá zase bez problémů odstraní zaschlé nečistoty. Bohužel vysoké množství dutých prostor, v nichž se dobře drží zbytková voda, je doslova rájem pro bakterie. Těch je podle odborníků na houbičce po týdenním používání více než 10 milionů.

Pokud ji po týdnu nevyměníte, po dalších 7 dnech je podle vědců dokonce špinavější než záchodové prkénko. Životnost houbičky můžete ovšem o něco prodloužit. Pokud ji po každém mytí propláchnete teplou vodou, dobře vyždímáte a necháte uschnout, růst bakterií alespoň trochu omezíte. Vhodné je rovněž houbičku každých několik dní vložit do misky, kde ji zasypte jedlou sodou, polijte octem a následně vroucí vodou. Jedlá soda a ocet působí antibakteriálně a pohlcují pachy.

Jak využít vyřazenou houbičku na nádobí

Prodloužená doba životnosti jedné houbičky se pohybuje okolo 2–3 týdnů. Po té době byste ji měli zlikvidovat vždy. Jestliže je vám líto vyhazovat houbičku, která je na pohled ještě „v kondici“, zkuste ji využít jinak. Nejprve si ji označte, kupříkladu odstřiženým rohem, abyste ji později omylem nepoužili na nádobí, a následně ji využijte na běžný úklid. Hodí se na čištění koupelny, sociálních zařízení, nebo ji upotřebte v dílně a při nahodilém čištění (kupříkladu ráfky u cyklistických kol nebo konstrukce dětského kočárku).

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jestliže použitou houbičku „na rozloučenou“ vydezinfikujete s pomocí jedlé sody a octa, můžete ji použít i pro vytvoření jakéhosi samozavlažovacího květináče. Jednoduše okopírujte tvar dna květináče, jejž chcete upravit, a přeneste ho na houbičku (je-li květináč větší, vyložte ho několika houbičkami), kterou následně umístěte do květináče. Alternativou ke klasickým houbičkám jsou poté biodegradabilní houbičky. Ty můžete zkompostovat a nevzniká vám žádný odpad. Možností je také využití houbiček z mikrovlákna či recyklátu, jež mají obecně delší životnost.

Jak často měníte houbičky na mytí nádobí?

Zdroj: TheSpruce  

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Zobrazit další články