Houbičky na nádobí nejsou barevně rozdělené bezdůvodně: Žlutá se hodí na mytí sklenic, zelená zas na připálené jídlo

Houbičky na nádobí neodmyslitelně patří do každé kuchyně. Jejich barevnost ale není nahodilá a každá houba se hodí na jiné povrchy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kuchyňské houbičky patří mezi spotřební zboží a jsou používány na denní bázi. Při jejich koupi hrají roli kritéria, jako jsou cena, velikost nebo počet kusů v balení. Věděli jste ale, že jejich barevné rozdělení má svůj důvod a od barvy se odvíjí způsob jejich použití? Váš pohled by měl spočinout i na abrazivní (brusné) straně houbičky, která se také různí a je rovněž vyráběna za konkrétním účelem.

Způsob užívání houbiček podle barev

Houbičky se barevně rozdělují podle jejich tvrdosti. Žlutá houbička je nejměkčí a hodí se tak ideálně na čištění sklenic. Houbička je nepoškrábe. Mezi středně měkké houbičky se řadí červená, oranžová či růžová. Takto barevné houbičky jsou šetrné i ke sklenicím, ale jsou vhodné především na odstranění drobných nečistot na nádobí. Mezi nejtvrdší houbičky patří zelená. I když je pocitově také měkká, oproti těm ostatním je výrazně tvrdší a její použití je vhodné na odstranění hodně zaschlého a připečeného jídla z nádobí nebo hrnců.

Rovněž abrazivní vrstva má různé zbarvení. Na sklo nebo jiné materiály náchylné k poškrábání volte žlutou abrazivní vrstvu. Modrá nebo červená abrazivní strana houbičky na nádobí je středně brusná a používá se na běžný úklid a čištění povrchů. Nejtvrdší abrazivo obsahuje zelená vrstva. Houbička se zelenou brusnou stranou změkne až po čase užívání a poradí si s největšími nečistotami. U houbičky s tímto povrchem buďte opatrní při použití na smaltované nebo teflonové nádobí, mohlo by dojít k jejich poškrábání.

Jak se o kuchyňskou houbu starat, aby dlouho vydržela

Houbičky jsou zlatý důl pro bakterie a viry, je proto nutná jejich častá výměna. Životnost můžete ale prodloužit několika způsoby. Bakterií ji zbavíte tím, že ji dáte do myčky společně s nádobím. Položte houbičku do horního koše, aby nespadla do filtru. Další možností je dezinfekce vroucí vodou, postačí nechat ji pár minut provařit a bude zase čistá. Pro ještě lepší účinek přidejte trochu octu.

Kuchyňské houbičky iZdroj fotografie: Piqsels

Stejně tak je možné ji zbavit bakterií i v mikrovlnné troubě. Houbičku namočte a vyždímejte. Vhodnou nádobu naplňte vodou, vložte houbičku a pusťte mikrovlnnou troubu na co nejvyšší výkon po dobu 4 minut. Po vychladnutí ji dobře vyždímejte. Houbičku je možné i vyprat v pračce za použití malého množství přípravku proti mastnotám, nebo přidáním pár kapek bělidla, které má silně dezinfekční účinky.

Jak často měníte houbičky na nádobí?

Zdroj: DearBorn
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jak působí kratom? Poznejte ho blíže
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Michaela Kuklová překonala rakovinu, ale o lásku nestojí. „Když se zamiluji, lítám v tom jak malá holka, takže jsem si lásku zakázala,“ říká
Události247.cz
Události247.cz
Konec známkování na prvním stupni? Nesmysl, myslí si většina Čechů
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
I zkušení řidiči se na silnici dopouští mnoha chyb. Nehoda může skončit smrtí celé posádky