Fofr metoda čištění trouby: Stačí ji posypat levnou ingrediencí a na 30 minut zapnout

Úklid je nedílnou součástí domácích aktivit. Často rozdělován na běžný a generální, kdy všemu věnujete obzvlášť pečlivou pozornost. Jak tedy jednoduše vyčistit troubu?

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Používáním trouby může dojít k znečištění jejích stěn a na dvířkách se může vytvořit hnědý povlak. Přestože už jsou modernější trouby vybavené samočisticími funkcemi, levnější je, když si troubu vyčistíte sami. Někdy pomůže do trouby vložit plech s vodou a počkat, až se špína na stěnách rozpustí. Často bohužel jen samotná voda nestačí, a je třeba sáhnout po jiných čisticích prostředcích.

Jak o troubu správně pečovat

Čím častěji budete troubu čistit, tím jednodušší její údržba bude. Po každém pečení můžete povrch trouby otřít. Jednou za týden a půl rozehřejte troubu na 50 °C a vložte do ní plech s vodou na 15–20 min. Pak houbičkou se saponátem stěny trouby otřete. Pokud to trouba umožňuje, vyjměte z ní všechny lišty a očistěte je zvlášť. Nepoužívejte škrabky ani drátěnky, abyste vnitřek trouby nepoškodili. Čisticí prostředek nesmíte použít na ventilátory a topná tělesa.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Použijte prášek do pečiva

Prášek do pečiva využijete nejen k čištění trouby, ale můžete s ním vyčistit i mastné a špinavé plechy. Smíchejte balíček kypřicího prášku se 2–3 lžicemi vody, abyste získali krupicovitou konzistenci, a stěny trouby tímto roztokem otřete. Směs na troubě nechte působit alespoň po dobu 2–3 hodin. Poté skvrny jednoduše otřete jarovou vodou a dosucha utřete papírovými ubrousky.

Čištění trouby kuchyňskou solí

Obyčejnou sůl má doma vždy každý, proto je čištění s ní nejdostupnější a nejjednodušší. Použít ji navíc můžete po každém pečení. Stačí dno trouby a plech posypat solí a dát do trouby, dokud trouba nevychladne (minimálně půl hodiny nechte působit).

Pokud vám trouba stihla vychladnout příliš rychle, zapněte ji na 100 °C. Jakmile sůl zezlátne, zase ji vypněte. Během doby, kdy je sůl v rozehřáté troubě, se z ní bude uvolňovat chlorid sodný, který rozpouští mastné usazeniny. Po vychladnutí trouby její stěny omyjte jarovou vodou a vysušte papírovými ubrousky.

Inspirace na čištění trouby sodou a octem

Jak často a čím čistíte troubu vy?

Zdroj: LifeHacker
Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články