Do lednice dávám houbičku na nádobí. Díky tomu se nemusím bát zápachu nebo toho, že by jídlo načichlo

Houba na mytí nádobí je součástí každé kuchyně. Díky tipu autora originálního článku ale budete mít i lednici zcela bez zápachu a přebytečné vlhkosti.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Houbička na mytí nádobí neodmyslitelně patří do každé kuchyně a je velkým pomocníkem při úklidu. Díky této metodě, která se mi osvědčila, ale pozvednete funkci mycí houby na vyšší úroveň. Důvody, proč vkládám houbičku na nádobí do lednice, vás rozhodně překvapí. Má to ale své logické a praktické odůvodnění, rozhodně byste to měli vyzkoušet také.

Kuchyňská houbička jako lapač zápachu

Lednice často ukrývá velké množství potravin a praská ve švech především v době před Vánoci, Velikonoci či velkou oslavou, na kterou se chystáte uvařit a upéct spoustu dobrot. Buďte opatrní, abyste na nějaké poklady, jež lednice ukrývá, nezapomněli. Nepříjemný zápach mohou způsobovat nejen kazící se potraviny, ale i velké množství jídla v lednici. A právě z toho důvodu poslouží obyčejná houbička na nádobí, která do sebe nevábné pachy a přebytečnou vlhkost vsákne.

Houbičku použijte vždy novou, tedy suchou a čistou. Máte-li v lednici jen pár potravin, ale zápach není příjemný například kvůli aromatickým pochutinám, postačí i jedna houbička, již dáte na polici lednice. V případě naplnění větší kapacity ale zkuste vložit na každou polici jednu houbu. Jedná se o levný a efektivní způsob, jak zápach odstranit. Mějte ale na paměti, že houbičku je potřeba měnit alespoň 1 týdně, a pokud chcete být opravdu důslední, pak každé 3 dny. Houbičky nemusíte vyhazovat, po vyvaření se saponátem a po proschnutí je můžete použít i opakovaně.

Další způsoby, jak předejít zápachu v lednici

Lednice je semeniště bakterií a nepatří do ní teplé potraviny. Uvařené pokrmy tedy vždy nechte vychladnout. Je vhodné používat uzavíratelné krabičky, a to na vařené pokrmy i na potraviny s pronikavým zápachem, například aromatické sýry. Důležitá je také teplota v lednici, která by se měla pohybovat v rozmezí 0–5 °C. Lednici se snažte otevírat minimálně a nenechávejte ji otevřenou dlouho, snižuje se tak její výkon a celková životnost.

Kuchyňská houba iZdroj fotografie: Pxhere

Častým důvodem zápachu může být ucpaný odtokový kanálek v zadní části lednice. Stává se, že se ucpe a voda, která standardně tímto kanálkem odtéká, v lednici stojí. A zapáchá. Součástí nové lednice je vždy kartáček na čištění kanálku. Pokud se vám ale někde ztratí, jde odtok vyčistit i jinak. Na pročištění můžete použít i pletací jehlici, tenký drátek nebo docela obyčejné brčko. Usazeniny snadno vyjmete a kanálek otřete mýdlovou vodou.

Na co houbičku používáte vy, kromě mytí nádobí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Zobrazit další články