Místa v kuchyni, kde jsou bakterie jako doma: Doporučuje se jejich denní čištění

Snad nikdo nepochybuje o tom, že je kuchyně nejfrekventovanější místností v domě, proto si zaslouží každodenní údržbu. Jinak se v ní začnou tvořit nebezpečné bakterie.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Úklidové práce v kuchyni patří k neoblíbeným, bohužel jsou nutností. Pokud bychom se jim jen pár dní vyhýbali, z kuchyně by se stal ráj bacilů, které nejsou viditelné pouhým okem. Zdraví nebezpečné látky se usazují ve dřezu, na podlaze, pracovní desce i na spotřebičích. Jestliže se chcete rozšiřování patogenů vyhnout, dbejte na každodenní čištění těchto 5 věcí.

V kuchyňské utěrce si bacily libují

Častým semeništěm patogenů není jen houbička na nádobí, ale také látková kuchyňská utěrka. Není divu, když ji používají všichni členové rodiny. Ženy do ní utírají výhradně nádobí, ale neposedné děti si do ní utřou ruce, zbytky jídla nebo rozlitý džus. Pakliže se chcete vyhnout kontaminaci, měňte ji alespoň každý druhý den, během víkendu raději denně. Nemáte-li dostatek času utěrky pravidelně měnit a prát, vyměňte je za hygienické papírové ručníky.

Zaměřte se i na pracovní desku

Na pracovní desce připravujete pokrmy, pokládáte čisté a špinavé nádobí, občas i nákupní tašku nebo mobil. Nejhorší jsou však zbytky jídla, které se rychle kazí. Klíčem k úspěchu je čištění pracovní plochy po každém styku se špinavými věcmi nebo syrovým masem. K tomu používejte nejlépe jednorázové papírové utěrky v kombinaci s dezinfekčním prostředkem.

Ve dřezu jsou nečistoty jako doma

I když se nachází v mnoha domácnostech myčka, bez dřezu se hospodyňky neobejdou. Dřez je nutné udržovat v čistotě, protože se v něm zachytávají zbytky jídla. Před mytím je tedy setřete papírovou utěrkou. Drobky a kousky potravin se nacházejí také v napěněné houbičce na nádobí. I když se vám zdá čistá, pravidelně ji vyměňujte. Dřez každý den dezinfikujte, tím zabráníte rozmnožování bacilů.

dřez v kuchyni iZdroj fotografie: Depositphotos

I spotřebiče si zaslouží péči

Veškeré zařízení využívající elektrickou energii, plyn nebo vodu je nutné pravidelně čistit. Nejenže prodloužíte jeho životnost, ale zbavíte ho neviditelných bakterií. Patogeny se na něj dostanou z neumytých rukou či zbytků potravin. Každodenní péče o spotřebiče vám zajistí čistotu i dokonalý výsledek. Káva ze špinavého kávovaru nebo čaj ze zanesené konvice vám chutnat nebude, navíc si podráždíte žaludek. Nejvyšší pozornost věnujte šlehači mléka, zkvašené mléko může způsobit vážné problémy s trávením.

Úklid zakončete mytím podlahy

Jakmile očistíte výše zmíněná místa, vrhněte se na mytí podlahy. Právě na ní skončí spousta drobků i kousků jídla, které byste si roznesli všude po domě. Krásně vytřená podlaha je nejen dezinfikovaná, ale použitím voňavého prostředku neutralizujete pachy vzniklé při vaření.

Co denně podrobujete úklidu?

Zdroj: HealthLine
Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články