Jak lze doma zpracovat a využít ořechy?

Ačkoli jsou oříšky skvělé i v přirozené formě jen tak na mlsání, jde o potravinu, kterou také lze mnoha způsoby zpracovat do mnohem zajímavější a často i chutnější podoby. Zvládnete to přitom i doma. Inspirujete se?

i Zdroj fotografie: Adobestock
                   

Rozvoňte ořechy na pánvi

Na pánvi rozpusťte cukr s trochou vody. Následně přidejte celé nebo nahrubo nasekané vlašské nebo i jiné ořechy, které na pánvi společně s cukrem opražíte. Ořechy míchejte a prohazujte. Snažte se docílit toho, abyste měli oddělené kusy ořechů s trochou karamelu spíše než jeden velký slepenec. Pozor na to, abyste cukr a ořechy nespálili. Měli byste docílit výrazně ořechově karamelové chuti, rozhodně by ale nemělo jít o chuť hořkou a nepříjemnou.

Ořechy namelte na mouku

Mouka z ořechů je skvělou alternativou ke klasické mouce do mnoha receptů. Do některých receptů (typicky jde o vánoční cukroví) dokonce patří již od nepaměti tradičně.

Mletí ořechů je jednoduché. Na ručním nebo elektrickém mlýnku zkrátka plody zbavené skořápek a všech nečistot (slupku můžete nechat, pokud vám chuťově nevadí) postupně namelte na jemnou moučku. Ořechy by měly být vysušené, rozhodně plody před mletím nenamáčejte do vody. Práci si jedině zkomplikujete.

Mouka je určena spíše k rychlému zpracování, neměli byste ji skladovat dlouhé měsíce. K tomu ořechy obecně nejsou příliš vhodné.

Vyrobte si domácí ořechové máslo

Další možností je výroba domácího ořechového másla. Zde místo mlýnku zvolte mixér a u některých druhů ořechů bude naopak vhodné, pokud si je předem namočíte (například kešu nebo mandle). Ořechy opět zbavte skořápky a v každém případě i slupky a v mixéru připravte jemnou pastu. Prakticky všechny ořechy jsou k tomuto typu zpracování vhodné. Skvělá je příklad pistáciová pasta, všem dobře známé je pak arašídové máslo. Můžete přidat i další složku pro zředění (například olej) nebo doslazení (např. javorový sirup), ale nemělo by to být nutné, záleží spíše na vašich preferencích. Domácí oříškové máslo je vhodné uchovávat v lednici, trvanlivost může být několik týdnů až měsíců. Opět ale platí, že se doporučuje spíše rychlá konzumace.

Výrazně prodloužení životnosti? Ořechy lze mrazit

Bohatou domácí úrodu ořechů můžete také zamrazit. Pro někoho to je překvapivé, ale ořechy jsou plné tuků a po několika měsících mohou žluknout – chuť se stává velice nepříjemnou. Očištěné ořechy můžete dát do sáčku (nejlepší je vakuované balení) a zamrazit. Zde mohou vydržet v dokonalé kondici až dva roky, aniž by se chuť změnila nežádaným způsobem.

Co takhle domácí granola?

Do svačin a snídaní bude ideální volbou domácí granola. Připravte si ji v troubě z posekaných ořechů a ovesných vloček. Přidat můžete i lyofilizované ovoce a další ingredience dle chuti. Tuto směs následně v uzavřené nádobě můžete mít až několik týdnů a přidávat si ji například do jogurtu nebo do tvarohu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Marek

Zobrazit další články