Citrony patří do mrazáku. Jejich zmražená kůra dodá punc dokonalé chuti omáčce i bábovce

Citronová kůra se používá při vaření i pečení a citronová šťáva může zase pomoci odstranit nečistoty. Nebojte se citron zmrazit, vydrží tak čerstvý po dlouhou dobu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Citron je jednou ze základních surovin, kterou by měl mít každý doma stejně jako mouku nebo těstoviny. Toto ovoce se dá použít téměř na všechno, nepatří jenom do čaje pro nemocného. Citron lze využít k pečení i vaření, můžete ho aplikovat jako čisticí prostředek nebo jako ozdobu. Pokud se bojíte, že citrony nevydrží, můžete je uskladnit v mrazáku, kde mohou na svou příležitost čekat i týdny. 

Nebojte se citrony zmrazit, aby vydržely déle

Mnoho lidí nemá odvahu používat k dochucování citronovou kůru, protože se bojí, že jejich bábovka nebo omáčka pak bude kyselá. Existuje ale mnoho způsobů, jak použít citronovou kůru nebo i celý citron k dochucení pokrmů. Právě proto se vyplatí mít citrony v mrazáku, aby byly vždy po ruce. Takto uchovaný citron následně můžete použít do libovolného receptu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Uskladnění citronů v mrazáku není složité. Stačí je opláchnout ve studené vodě a následně vysušit ubrouskem nebo utěrkou. Citrony můžete dát do malé plastové nádoby, aby byly oddělené od masa a jiných uskladněných surovin. Před zmrazením je nemusíte ani loupat, můžete je zamrazit i se slupkou, kterou následně využijete při pečení nebo vaření. 

Několik tipů na použití citronů

Citronovou kůru můžete používat do libovolných pokrmů, bábovek nebo buchet. Například žebírka na citronu a zázvoru jsou skvělou pochoutkou. Při pečení zase můžete kůru použít do bábovky a dodat jí tak jemnou citronovou chuť. Kůrou se mnohdy také zdobí různé pokrmy a dezerty. Stačí ji nastrouhat a následně s ní připravené jídlo jemně posypat. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Citrony lze použít i při přípravě masa a ryb, kde jsou výborným doplňkem. Kromě výše zmíněných žebírek se citron používá také při přípravě pstruha. Citron je obvykle i součástí přílohy u této oblíbené ryby. Můžete ho ale použít i při čištění, díky jeho kyselosti a kyselině citronové dokáže uvolnit některé nečistoty v kuchyni i v koupelně. Využití citronu je tedy opravdu široké a nikdy není na škodu mít menší zásobu v mrazáku.

Jaký oblíbený recept s použitím citronu máte vy?

Zdroj: The Spruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Jaroslav Petřík

Zobrazit další články