Správné způsoby, jak skladovat veškerou zeleninu, aby zůstala co nejdéle čerstvá. Některá tak vydrží i 2 roky

S těmito jednoduchými tipy bude vaše zelenina čerstvá ještě dlouho poté, co ji koupíte v obchodě nebo přinesete ze zahrádky. Stačí je jen dodržovat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pokud se vám už někdy stalo, že jste koupili nějakou zeleninu, donesli jste ji domů a během chvilky už se nedala konzumovat, dost možná to bylo tím, že jste ji špatně skladovali. Když ji totiž budete skladovat správně, zůstane dlouho čerstvá a bezpečná ke konzumaci. Některé druhy musí být skladovány v lednici, jiné musí před vložením do lednice dozrát. Jak tedy správně zeleninu skladovat?

Listová zelenina

Listová zelenina vám vydrží dlouho čerstvá, pokud ji opláchnete a zabalíte do papírové utěrky či plastového sáčku. Můžete to udělat například s hlávkovým salátem, kapustou anebo špenátem. Když tuto zeleninu umyjete hned po příchodu z nákupu, usnadní to její konzumaci. I když si v obchodě koupíte již mytou zeleninu, je lepší ji omýt i po příchodu domů.

Chřest a rajčata

Chřest byste měli vždy skladovat v lednici. Jeho stonky udržujte vlhké zabalením do navlhčené papírové utěrky. Můžete je dát i nastojato do misky nebo sklenice se studenou vodou. Pokud chcete, aby vaše rajčata chutnala co nejlépe, skladujte je při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo. Jakmile dozrají, můžete je dát do lednice.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kořenová zelenina

Tykev a kořenová zelenina by měly být skladovány na chladném, tmavém a suchém místě mimo lednici. Například někde v komoře nebo ve sklepě. Tímto způsobem můžete také skladovat česnek, cibuli, brambory nebo třeba dýně. V rodinných domech je vždy nějaký sklep, ve kterém je tato zelenina uložena.

Jak dlouho skladovat určitou zeleninu

Ve sklepě

Brambory – až 2 týdny (na tmavém místě 2 měsíce)
Cibule – až 2 měsíce

iZdroj fotografie: Depositphotos

V lednici

Chřest – 3 až 4 dny
Fazole – 3 až 5 dní
Brokolice – 3 až 5 dní
Zelí – 1 týden
Mrkve – 3 až 4 týdny
Kukuřice – 1 až 2 dny
Okurky – 1 týden
Salát – 1 týden
Papriky – 1 až 2 týdny
Špenát – 3 až 5 dní

Konzervovaná zelenina

Konzervovaná zelenina může být skladována až po dobu dvou let. Konzervu ale raději vždy označte datem, abyste věděli o tom, jak dlouho byla ve vašem sklepě. Některá konzervovaná zelenina bude mít datum spotřeby. Tak dlouho si výrobce myslí, že bude dobrá. Každou zeleninu si samozřejmě můžete zamrazit a sníst ji, až na ni budete mít chuť.

Jak skladujete zeleninu vy?

Zdroj: UnlockFood

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Mé srdce patří architektuře a designu, ozvláštnění webu ADBZ poutavými články a inspirativními nápady. Prostřednictvím mého obsahu objevíte nejnovější trendy, inovativní projekty a radu, jak propojit funkčnost s krásou. Jsem spolehlivou průvodkyní pro všechny milovníky architektury a designu, kteří hledají nové způsoby, jak oživit své domovy a prostory. Nechte se inspirovat nadšením a vstupte do světa tvůrčích možností.

Zobrazit další články