Vypěstujte si doma na parapetu lahodné hříbky. Nekonečné množství hub za pomoci snadného návodu

Pokud neodoláte vůni čerstvých hub, tak rozhodně zpozorněte. Můžete si je totiž zkusit vypěstovat doma a mít jich tak neomezený zdroj.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Najít v lese dostatečné množství hub na oběd není jednoduchá záležitost. Navíc, komu by se chtělo vstávat brzy ráno a brodit se pavučinami mezi stromy, když je můžete mít neustále u sebe doma? Hřib smrkový je velmi chutná houba a pokud jej máte rádi, rozhodně nebudete váhat, když se dozvíte, že je možné jej své pomocí vypěstovat a mít ho tak vždy dostatek. Stačí jen vědět, jaký postup zvolit a výsledek vás dozajista překvapí. 

Jak doma pěstovat houby

Hřiby je možné pěstovat jak na zahradě, tak i u vás v bytě. Stačí mít doma okno a květináči či skladnějším truhlík. Postup pro správné pěstování není nijak složitý a ani pracný. Jediné, co si budeme muset připravit, je především trpělivost. Dále je potřeba sehnat: 

  • 2 velké a staré hříbky
  • 50 gramů čerstvých kvasinek
  • 4 litry dešťové vody
iZdroj fotografie: Depositphotos

Houby nejprve rozemelte v mlýnku na maso, a to bez toho, aniž byste je nějakým způsobem před tím vyčistili. Směs vložte do velké nádoby a poté do ní přidejte všechny kvasnice společně s dešťovou vodou. Nyní směs pořádně promíchejte, aby se jednotlivé částice mohly smíchat dohromady. Mísu poté přikryjte průdušným materiálem a vložte ji na dva týdny na tmavé místo. Po dvou týdnech zřeďte obsah misky dalšími deseti litry vody a nakonec směs nalijte tam, kde chcete, aby vaše hříbky rostly. 

Co dělat pro správný růst

Aby vaše hříbky rostly správně, vkládejte průběžně do místa, kam jste směs vylili, lesní odpad (například listy, větvičky nebo stromovou kůru). Houby totiž pro správný vývoj potřebují, aby se nacházely v „přirozeném prostředí.“ Prvních výsledků byste si měli všimnout zhruba za dva týdny od rozmístění směsi do květináče či míst na zahradě. Houby následně pomalu porostou a až bude jejich velikost pro vás tak akorát, skliďte je stejným způsobem, jako tomu děláte v lese. Čerstvé hříbky poté už stačí akorát zpracovat podle vaší chuti. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Houby můžete usušit nebo je přidat do nejrůznějších polévek, omáček či pokrmů. Udělat z nich však také můžete houbové řízky, ale v takovém případě musí být hříbky pořádně veliké. Pokud si chcete neustále pochutnávat na dobrých a čerstvých houbách, můžete tento proces opakovat kdykoliv se vám zachce. Navíc vzhledem k tomu, že houby k životu nepotřebují světlo ani teplo, nebude pro ně překážkou ani zima. Jediné, co potřebují, je dostatek dešťové vody a trpělivost majitele.

Už jste někdy zkoušeli vypěstovat si doma houby?

Zdroj: The Old Farmer’s Almanac

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Darina Smoláková

Zobrazit další články