Pár kapek octu vykouzlí nejlepší vařená vejce pod sluncem. Budou se loupat skoro sama

Vejce jsou potravinou, která se dá vařit opravdu na mnoho způsobů a každý si vybere ten svůj nejoblíbenější. Navíc jsou připravena do několika minut.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Určitě se vám někdy stalo, že jste vařili vejce a poté se vám nedařilo je pořádně oloupat. Zůstávala na nich skořápka a trvalo to dost dlouho. Ale zkušené hospodyňky znají několik triků na to, aby šla vejce loupat dobře. A tyto triky vážně fungují. Co je tedy potřeba přidat do vody, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku?

Skořápka se mnohdy špatně odstraňuje

Čerstvá vejce jsou jednou z nejoblíbenějších potravin a to zejména z toho úvodu, že jejich příprava trvá několik minut a vážně zasytí. Jenže někdy může být těžké dokonale z vařených vajec odstranit skořápku. Špatně se odlupuje, takže když se budete snažit dělat to pomalu, dost možná se vám rozdrtí celé vejce. A dost často se stává, že skořápka s sebou vezme celý bílek a vám v rukou zůstane pouze žloutek.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nejprve si zkontrolujte čerstvost

Je opravdu dobré to, když si pokaždé zkontrolujete, jestli jsou vajíčka čerstvá. Může se totiž stát, že dáte uvařit vajíčko, které už je staršího data a nepříjemnost je na světě. Přitom jediné, co musíte udělat, je nalít si do sklenice studenou vodu a do ní vajíčko vložit. Pokud vejce klesne úplně na dno nádoby, znamená to, že je opravdu čerstvé. No a čím víc se blíží hladině, tím starší je, takže vajíčko, které plave úplně nahoře, raději vyhoďte.

Jak jednoduše oloupat vejce

Když už teď víte, jak zjistit čerstvost vajec, je na čase naučit se je loupat jako profesionál. Budete potřebovat sůl a ocet. Při vaření čerstvých vajec je třeba být velice pečliví, protože vážně není kam spěchat. Do hrnce se studenou vodou jemně vložte vejce, ve studené vodě by měla být přibližně 15 minut. A poté přidejte jednu lžíci soli a vložte hrnec na sporák. Přiveďte vodu k varu a oheň snižte na minimum.

Uvidíte, jak skvěle to teď půjde

Po 5 minutách sporák úplně vypněte a vejce ještě v hrnci nechte dalších několik minut. Během této doby si do velké mísy nalijte studenou vodu a do ní přidejte jednu lžíci octa. Vejce z hrnce opatrně přendejte do mísy a nechte je úplně vychladnout. Ocet začne reagovat s vápníkem ve skořápce a ta se tím pádem stává opravdu křehkou. Tato vajíčka oloupete téměř okamžitě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Recept na vaječný salát

Věděli jste, že z vařených vajec si můžete opravdu rychle udělat vaječný salát? Vejce si uvařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vezměte si cibuli, kterou také nadrobno nakrájejte. Přidejte pár kapek olivového oleje a pořádně promíchejte. Někteří lidé do salátu také rádi přidávají majonézu, takže tu samozřejmě můžete použít také. Osolte, opepřete a můžete podávat. Budete se divit, jak dobré a především syté to je.

Na jaký způsob máte vajíčka nejraději vy?

Zdroj: Better Homes & Gardens

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Mé srdce patří architektuře a designu, ozvláštnění webu ADBZ poutavými články a inspirativními nápady. Prostřednictvím mého obsahu objevíte nejnovější trendy, inovativní projekty a radu, jak propojit funkčnost s krásou. Jsem spolehlivou průvodkyní pro všechny milovníky architektury a designu, kteří hledají nové způsoby, jak oživit své domovy a prostory. Nechte se inspirovat nadšením a vstupte do světa tvůrčích možností.

Zobrazit další články