Trik Číňanů, jak dosáhnout měkkého a šťavnatého masa: K „sametování“ je potřeba jen jedlá soda

Na ty nejlepší a nejkřehčí steaky stačí udělat jedinou věc. Naložte je do nálevu z jedlé sody a vychutnejte si dokonalou hostinu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pokud se chystáte na večerní grilování a máte obavy z kvality vašeho připraveného masa, zkuste ho zjemnit a vyzdvihnout jeho chuť naložením do jedlé sody. Využijte trik, který je znám hlavně v Číně, a vaše maso bude mnohem lahodnější a křehčí. Zjemnění masa usnadní jeho žvýkaní i krájení a jeho vůně a chuť tímto způsobem daleko více vyniknou.  

Působení jedlé sody na maso

Tento proces se nazývá sametování. Při něm se využívá nejen jedlé sody, ale také kukuřičného škrobu nebo vaječných bílků ke zjemnění steaků z téměř všech druhů masa. Konkrétně jedlá soda zjemňuje maso, protože působí na fyzikální složení jednotlivých vláken masa. Zvyšuje hladinu pH na povrchu masa a také zpevňuje proteiny v mase, které se poté líp vážou. Vaše kusy masa jsou pak před vložením na gril nebo pánev uzavřené a při opékaní nepustí tolik šťávy. Ostatně jedlá soda je natolik všestranný pomocník, že ji využijete i po grilování na očištění roštu.

Suchý a mokrý způsob naložení masa

Zjemnit maso jedlou sodou můžete dvojím způsobem. Můžete využít časově náročnější způsob a maso zjemnit jedlou sodou tzv. na sucho. Kusy masa doslova obalte v jedlé sodě, na zhruba půl kila masa použijte 3 polévkové lžíce jedlé sody. Obalené maso dejte minimálně na 3–5 hodin do lednice, ideálně však klidně přes celou noc. Po uplynutí doby maso z lednice vyjměte a opravdu důkladně ho opláchněte. Nyní ho můžete dle vašeho uvážení dál zpracovat.  

Maso můžete zjemnit rychleji s použitím mokrého naložení s jedlou sodou. 1 lžičku jedlé sody rozpusťte v půlce šálku vody. Do takového množství nálevu vložte na 15 minut zhruba 3,5 kila masa. Jedlá soda v roztoku neutralizuje kyseliny na povrchu masa, což má za následek právě menší tuhost a větší křehkost masa. Stejně jako u suchého naložení nezapomeňte následně jedlou sodu z masa pečlivě opláchnout. 

iZdroj fotografie: Pexels

Naložení masa do soli 

Existují různé způsoby naložení masa. V našich končinách je pro zjemnění masa známější naložení do soli. Ovšem tento postup není pro maso tak vhodný, jak se může zdát. Podle všeho na sebe sůl na mase naváže větší množství vody a maso je tak sice křehčí, ale také plné vody. Přelití slanou vodou také může porušit celistvost masa, a tím ho znehodnotit. Z toho důvodu je mokrý nálev s jedlou sodou pro maso rozhodně lepší a šetrnější variantou pro naložení.

Jedlá soda pomůže i se zvěřinou

Jedlou sodu můžete použít i na zjemnění tuhého masa zvěřiny. Na půl kila zvěřiny použijte nálev z jednoho litru vody a jedné lžíce jedlé sody. Maso ze zvěřiny by mělo být v jedlé sodě naloženo co nejdéle. Menší kusy přes noc, pečeně a žebra pak klidně na dva dny. Každý ze způsobů zjemnění masa pomocí jedlé sody má své klady i zápory a je jen na vás, která metoda je vám bližší a také jak moc spěcháte.  

Jaké triky používáte na změkčení masa?

Zdroj: Armandhammer
Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články