Špatné uchovávání oleje vás může ohrozit na životě, aniž byste si toho všimli. Nikdy ho nedávejte do kredence a vedle sporáku

V případě, že doma používáte běžný olej na vaření či smažení, měli byste si dávat větší pozor na to, kde jej máte uložený.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

U skladování potravin dělá i v dnešní době mnoho lidí chyby, kvůli kterým ohrožují své zdraví a mají poté zdravotní problémy. Na většině obalů je přitom napsáno, jak správně by měly být skladovány určité ingredience, ale jen malá část populace si tyto texty na obalech čte. V případě, že budete vědět, jak a kam správně uložit určité potraviny, vyhnete se mnoha zdravotním komplikacím, které dokáží znepříjemnit život každému člověku.

Většina lidí ukládá olej do skříňky

V kuchyni má většina lidí mnoho skříněk, které jsou naplněné nádobím, potravinami nebo jinými doplňky potřebnými ke stravování. Pokud do skříňky ukládáte i načatý olej, měli byste vědět, že to v určitém případě může být velká chyba. Olej je velice citlivý na jakékoliv změny teplot a také na sluneční záření. V případě, že budete tuto potravinu uchovávat na špatném místě, může začít oxidovat. Následně se tato surovina stává nebezpečnou pro lidské tělo.

Správná teplota pro olej

Jakmile budete vybírat, kam olej přemístit, aby byl skladován správně, vždy se nejprve podívejte, jaký olej doma přesně máte, a až poté se podívejte na teploměr. Rafinovaný olej zůstává čerstvý při teplotách od 5 do 20 °C a můžete jej nechat v plastové lahvi. Nerafinovaný olej potřebuje více chladu a je lepší jej přelít do skleněné nádoby. Ideální podmínky jsou pro něj při teplotách 10 až 15 °C.

iZdroj fotografie: Pexels

Pokud byste chtěli dát olej do lednice, můžete, ale je potřeba vybrat vhodné místo. Tuto tekutinu nikdy nenechávejte ve dveřích, jelikož při otevírání lednice dochází k náhlým změnám teplot právě ve dveřích ledničky. Poté by tato surovina začala chutnat hořce a ztratila své původní vlastnosti. Olej tedy dávejte raději do klasické poličky, ale vyhněte se těm prostředním, protože je v nich příliš chladno.

Neskladujte olej blízko sporáku

Pokud by pro vás bylo vhodnější skladovat olej spíše ve skříňce, vyberte si tu, která není blízko spotřebiče produkujícího teplo. Nevhodnou volbou je tedy skříňka vedle sporáku či nad ním. Po malé chvilce byste totiž mohli olej vyhodit, jelikož by se zkazila jeho chuť a původní vlastnosti. V případě, že půjdete k někomu na návštěvu, můžete si u nich v kuchyni všimnout, že mají olej na světle. Pokud na takové místo dopadají i sluneční paprsky, je zcela jasné, že olej brzy zežlukne.

Řádné uzavření oleje

Víčko od oleje jde většinou velice jednoduše povolit i uzavřít. Občas ale dojde k jeho zkroucení a přístup vzduchu do oleje vede k oxidaci. Kvůli špatně uzavřenému oleji se také může do této plastové lahve dostat hodně nečistot a poté zbývá jediné řešení, kterým je olej vyhodit. Vždy se raději řádně podívejte, jestli je olej správně zavřený, ušetříte si tak hodně peněz i starostí s dokupováním nových potravin.

Které další potraviny podle vás lidé skladují špatně?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články