Připravte si v pátek na Štědrý večer kapra jinak. Bude se rozpadat na jazyku a po mastnotě nebude ani stopy

K Vánocům neodmyslitelně patří dárky, stromeček a také smažený kapr. Toho můžete připravit podle některého z následujících způsobů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ryba neodmyslitelně patří na vánoční tabuli. Ačkoli si v dnešní době lidé upravují tradice a někteří dají přednost vepřovému řízku nebo modernějším rybím pochoutkám, kapr stále ještě vévodí svátečním tabulím na Štědrý večer. Někdo připravuje podkovy, jiný filety. A každý je rovněž připravuje jinak. Ryba může být jen kořeněná anebo také obalená. Možnosti jsou opravdu různé.

Obalte rybu v trojobalu

Kapra můžete, stejně jako klasické řízky, obalit v trojobalu. Není na tom nic složitého. Potřebovat budete hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Kapra je dobré před samotným obalováním ještě ochutit. Ideálně použijte utřený česnek, kmín a trochu zázvoru. Pokud se vám tato kombinace nezamlouvá, můžete využít třeba muškátový květ nebo sušené bylinky, případně bylinkovou sůl. Skvěle bude chutnat i kapr s rozmarýnem nebo tymiánem. Ochutit maso je opravdu velmi důležité.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pak už pochopitelně jen stačí kapra obalit klasicky nejprve v mouce, poté ve vajíčku, a nakonec ve strouhance. Rybu můžete buď smažit na oleji, nebo jí dát péct do předem vyhřáté trouby. Tak bude pokrm mnohem zdravější a chutnat bude stejně dobře. Jestliže vás trápí, že v podkovách kapra bývají kosti, zkuste tentokrát kapra vyfiletovat. Příprava sice bude o něco náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Nemusíte se tak při každém soustu bát, že narazíte na kost a ta se vám zasekne v krku.

Místo strouhanky těstíčko

Kapra můžete obalit také v těstíčku. Připravte si dvě vejce, asi 50 mililitrů smetany, 50 gramů hladké mouky, sůl, koření, solamyl a trochu piva nebo vína dle chuťových preferencí. Pokud máte rádi sýrová těstíčka, můžete přidat i trochu parmazánu. Potřebovat budete pochopitelně také olej na smažení.

Z připravených surovin vyšlehejte metličkou těstíčko, a to dochuťte vaším oblíbeným kořením. Pivnímu těstíčku dodá skvělou chuť parmezán, vinné těstíčko zase skvěle chutná s provensálskými bylinkami. Kapra v těstíčku obalte a smažte na rozpáleném oleji.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tato varianta bohužel nejde udělat v troubě jako kapr v trojobalu. Nicméně pokud chcete z nějakého důvodu na Štědrý večer připravit jídlo alespoň o něco zdravější, zvolte k této variantě jinou přílohu než klasický bramborový salát. Nahraďte jej například bramborovým pyré, které můžete ochutit třeba hráškem, nebo zkrátka připravte odlehčenou variantu bramborového salátu. V takovém by rozhodně neměl být salám a místo majonézy je lepší použít bílý jogurt. Uvidíte, že si pochutnáte a budete velmi spokojeni.

Jak připravujete kapra vy?

Zdroj: Polonist, Treboňský kapr

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Mašínová

Mé srdce patří architektuře, designu a zahradě. Společně prozkoumáváme nejnovější trendy, inspirativní projekty a útulné zahradní kouty, abychom vám přinesli kreativní nápady a rady pro vaše vlastní tvůrčí dobrodružství. Těším se, že s vámi objevím krásu, funkčnost a klid, které tyto oblasti nabízejí, a budu vás inspirovat k novým nápadům pro vaše prostředí.

Zobrazit další články