Voňavá a chutná rajčata i v zimě: Před uložením do lednice jim stačí dát vodní lázeň a budou chutnat stejně jako v létě

Každý milovník zeleniny ví, že rajčata zakoupená v zimě se nedají porovnávat s těmi letními. Jednoduchý trik s vodou zařídí, že budou stále chutnat jako právě utržená.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Rajčata jsou pro svou typickou vůni a lahodnou chuť oblíbenou zeleninou na českých stolech. Zahrádkáři během sezóny pěstují nejrůznější druhy všech barev a velikostí, od obřích masitých rajčat až po koktejlová rajčátka. K vidění jsou i druhy se žlutými nebo temně fialovými plody. Právě utržené rajče, které dozrálo na letním slunci, vždy chutná nejlépe. Po zbytek roku je však třeba dodržovat správné skladování. Jedině tak si na rajčatech pochutnáte.

Správné skladování – cesta k úspěchu

Je důležité si uvědomit, že rajčata na rozdíl od kořenové zeleniny nebo tykví nejsou vhodná k dlouhodobému skladování. Ani lednice neudrží rajská jablíčka dlouho čerstvá a chutná. Naopak! Právě nízké teploty způsobují, že rajčata ztrácejí svou chuť a typickou vůni. V chladu se také zastaví proces dozrávání. Vyplatí se je tedy kupovat (nebo během sezóny sklízet) častěji, a mít tak po ruce stále čerstvé plody.

Cesta k chutným rajčatům z lednice

Ideálním pro skladování rajčat je tmavé místo, kde teplota neklesá pod 10 °C. Pokud takovým místem nedisponujete a musíte je skladovat v chladničce, je tu fígl, díky kterému docílíte toho, že i rajčata z lednice budou chutnat skvěle. Vyzkoušejte následující: Než příště uložíte rajčata do lednice, ponořte je na 5 minut do vody o teplotě 50 °C. Možná jste teď překvapení, ale uvidíte, že tento zvláštní trik funguje skvěle.

Rajčata - různé druhy iZdroj fotografie: Depositphotos

Rajčata – voňavá vitaminová bomba

Nejenže rajská jablíčka chutnají a voní, ale jsou dobrým zdrojem hned několika vitaminů a minerálů. Obsahují spoustu vitaminu C, který je pro nás základní. Rajčata jsou také bohatá na draslík, jenž prospívá krevnímu tlaku a je prevencí srdečních onemocnění. Ocení je i těhotné ženy, a to díky vitaminu B9, který je důležitý pro normální růst tkání a funkci buněk. Rozhodně se vyplatí zařadit je do svého jídelníčku a naučit se je skladovat tak, aby neztratila nic ze své chuti ani vůně.

Jaké jsou vaše tipy pro skladování zeleniny?

Zdroj: WikiHow
Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Narecki

Zobrazit další články