Rajčata jsou celoročně oblíbenou pochoutkou, kterou se vyplatí mít vždy doma. Při jejich skladování se ale můžete dopouštět chyb, která znatelně ovlivní jejich chuť.
Příchod z nákupu často znamená roztřídit a uložit všechny nakoupené potraviny. I při tak jednoduché činnosti lze napáchat spoustu chyb. Rajčata často končí v šuplíku na spodku lednice, přitom do lednice vůbec nepatří. Málokdy spotřebujete koupená rajčata v den, kdy jste si je přinesli domů. Abyste co nejdéle uchovali jejich lahodnou chuť, je potřeba je správně skladovat. V lednici vám sice déle vydrží, ale o veškerou svou chuť přijdou.
Proč neskladovat rajčata v lednici
Pokud máte vlastní zahrádku a rajčata si v létě sami pěstujete, pak se vám při jejich pěstování s největší pravděpodobností nejlépe osvědčil skleník. Rajčata milují teplo, a čím lepší podmínky pro svůj růst mají, tím lépe chutnají. Pro ně typická chuť je směsicí cukrů, kyselin a dalších látek, která se při špatném skladování vytrácí. Rajčata ze zahrádky a ani kupovaná byste proto nikdy neměli uchovávat v chladu.
Jak rajčata správně skladovat
Aby rajčata vydržela chutná co nejdéle, měli byste je skladovat v místnosti s pokojovou teplotou, ale mimo dosah přímého slunečního světla. Aromatické látky, které zodpovídají za jejich chuť, při teplotě okolo 20 °C svou produkci zesilují, a rajčata se stávají ještě více aromatičtější a chutnější. Naopak v lednici, kde se teplota může pohybovat okolo 4 °C, se začínají tyto aromatické látky rozkládat. Rajčata navíc mohou v lednici přemrznout, a tím dojde i ke ztrátě dalších jejich vlastností.
Kdy můžete dát rajčata do lednice
Výše popsané pravidlo se týká výhradně čerstvých rajčat. Jakmile rajčata jednou tepelně zpracujete, je nezbytné uchovávat je výhradně v lednici. Pokud z nich vytvoříte omáčku nebo polévku, zbylé jídlo vždy uchovávejte v chladu. Aromatické látky ovlivňující chuť rajčat se po tepelné úpravě uvolňují do jídla, a dál už v rajčetech přítomny nejsou.
Pokud jste doteď byli zvyklí uchovávat čerstvá rajčata v lednici, zkuste je vytáhnout a najít jim vhodnější místo. Aromatické látky se v pokojové teplotě můžou obnovit, a chuť rajčete tak můžete získat zpátky. Pokud máte strach, že brzy shnijí, kupte nejprve menší množství a vyzkoušejte, jak dlouho vám rajčata uskladněná mimo lednici vydržela.