Zápach smaženého oleje už ani neznám. Stačí použít kousek jablka nebo citronu a je klid

V domácnosti se může objevit mnoho různých pachů, kterých se těžko zbavuje. Příkladem je i zápach po smažení jídla, který se může držet i několik dní. Těmito triky se jej zbavíte.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

V případě, že jste si už někdy vyzkoušeli osmažit nějaké jídlo, pravděpodobně moc dobře víte, že zápach od smaženého jídla se velice rychle rozline po celé domácnosti. V tom nejhorším případě se zápach dostane i do látek, které jsou v okolních místnostech, a vy poté musíte vyprat vše, co načichlo. Smažené pokrmy jsou sice dobré, i když jsou nezdravé, ale mnoho lidí má problém spíše s tím, že nemohou vyvětrat zápach po smažení. S těmito triky si s ním poradíte hravě.

Nalijte ocet do nádoby

Ať už smažíte v hrnci nebo v pánvi, vždy po dosmažení nechte nádobu trochu vychladnout. Poté do ní nalijte vodu. Do vody přilijte i ocet, který skvěle bojuje s mastnotou i zápachy. Nemusíte se bát, že by vám to doma poté vonělo po octu. Můžete se naopak těšit z toho, že nebudete mít doma zápach ze smažení. Až do nádoby nalijete i ocet, nezapomeňte otevřít okna, aby se vše vyvětralo.

Uvařte kousky citronu

Další možností, kterou odstraníte pachy z domácnosti a zároveň ji krásně provoníte, je vaření citronu. Nakrájejte si celý citron i s kůrou na malé kousky a dejte všechno ovoce do hrnce s vodou. Poté přiveďte k varu a nechte dalších 10 minut povařit na mírném ohni. Uvidíte, že svěží citronová vůně se dostane do každé místnosti a odstraní ze vzduchu zápach. Místo citronu můžete použít i pomeranč, limetku nebo celou skořici.

Přidejte do oleje jablka

Ještě než začnete smažit, přidejte přímo do studeného oleje několik plátků jablek nebo petrželky. Tyto suroviny zajistí, že se pach z připáleného oleje nedostane do vzduchu. Díky tomuto triku budete mít méně práce s tím, jak se zápachu zbavit, a zároveň nebudete muset zkoušet žádnou z metod, jak zápach odstranit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Přidejte citronovou šťávu

Do pánve či hrnce s olejem můžete přidat i jednu přísadu, která zajistí, že jídlo sice bude mít trochu jinou chuť, ale zároveň nebudete mít po dosmažení v domácnosti nepříjemný zápach. Přímo do oleje vymačkejte trochu citronové šťávy, která je skvělá například při přípravě ryb.

Ochrana proti zápachu

Pokud se budete chystat smažit ryby, nachystejte si na druhou plotýnku také hrnec s vodou a trochou octa. V momentě, kdy začnete se smažením, začněte vařit i vodu s octem. Až se bude pokrm připravovat, bude pára z vody a octu eliminovat všechen zápach. Tento trik můžete využívat i při smažení jiných pokrmů.

Jaké triky využíváte proti zápachu od smažení vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články