I když „nakládačky“ ve sklenici změkly, dají se zachránit rajčatovým protlakem

Otevřete sklenici s okurkami a zjistíte, že jsou změklé a nekřupou. Není nutné takové okurky vyhazovat, jednoduchým krokem jim křupavost navrátíte.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Český národ, stejně jako i sousedící země či vzdálenější státy jsou proslulé konzumací velkého množství nakládaných nebo kvašených okurek. Aby ne, je to pochutina levná, dostupná a plná tělu prospěšných vitamínů. Asi každý si ale pochutná spíše na křupavé okurce než na měkké a bez struktury. Otevřete-li sklenici se zavařenými okurkami a objevíte pár kousků, které pozbyly své křupavosti, nezoufejte. Vyhazovat je nemusíte, jednoduchým krokem jim křupavost opět navrátíte.

Důvody měknutí zavařených okurek

Existuje několik důvodů, proč zavařené okurky ve sklenicích měknou. Na vině může být nesprávný výběr okurek i špatný poměr přísad v nálevu.

Výběr okurek je stěžejní

V prvé řadě je nezbytné vybrat na zavařování okurky pevné, zdravé a nepřerostlé. Ideální je zavařit okurky do 2–3 dnů od sklizení, aby nezačal proces měknutí. Před samotným naložením se doporučuje okurky pořádně umýt a naložit je do ledové vody alespoň na pár hodin, neztratí tak na šťavnatosti. V ledové lázni je můžete nechat v lednici klidně i přes noc.

Vyberte nálev, který vám chutná a uchovává okurky křupavé

Receptů na nálev je celá řada a je třeba najít si ten osvědčený, který vám bude vyhovovat. Za měknutím okurek ale může stát i nedostatečně ochucený nálev. Je to právě sůl, bobkový list, křen, ocet a případně cukr, které fungují jako konzervanty, dodají okurkám tu správnou chuť, vůni a zabrání přílišnému měknutí. Právě sůl hraje velmi významnou roli, čím více soli přidáte, tím budou výsledné okurky více křupat. Nic se samozřejmě nemá přehánět, nálev by měl obsahovat 2,5–3,5 % soli.

Okurky naložené v nálevu iZdroj fotografie: Piqsels

Zavařovací sklenice dobře umyjte

Na místě je také připomenout, že sterilita sklenic je zásadní, aby nedocházelo k tvorbě plísní. Okurky by ve sklenici také neměly být příliš napěchované, nebo naopak volně plavat. Pokud je nakládáte do větší nádoby či sklenice, je možné, že okurky na dně budou měkčí, protože trpí tlakem okurek nad nimi.

Jak okurkám navrátit jejich křupavost

Ať už okurky změkly z jakéhokoliv důvodu, není problém jim jejich křupavost vrátit. Připravte si rajčatovou šťávu nebo zředěný rajčatový protlak. Na 1 litr tekutiny přidejte asi 3 polévkové lžíce soli a dobře promíchejte. Přidat můžete i koření, případně cukr. Solný rajčatový nálev uvařte a nechte vychladnout. Vyberte čistou nádobu, nalijte nálev a do ní změklé okurky naložte. Nechte takto uskladněné v lednici po dobu několika dnů, dokud nebudou okurky opět křupavé.

K jakým jídlům máte nakládané okurky nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články