Na tohle si u bramboráků dejte pozor, jinak budou jako podrážka. Častou chybou je výběr brambor a moc mouky
Stačí pár brambor, vajíčko, trocha mouky, cibule – a máte na stole voňavou dobrotu, co zahřeje u srdce i v žaludku.

Obsah článku
Snad každý z nás někdy doma připravoval bramborák. Ale pozor – i takhle jednoduchý recept se dá pěkně zkazit. A pak místo křupavé dobroty vyklopíte z pánve gumovou placku, se kterou by se dalo pomalu vybíjet okna. Jak ale redakce adbz zjistila, stačí si dát pozor na pár věcí a všechno bude v pořádku.
Chyba číslo 1: Špatné brambory, špatný výsledek
Tohle je úplný základ, bez něj to prostě nejde. Na bramboráky potřebujete podle rady z webu Porady Interia moučné brambory – tedy ty, co mají v sobě dostatek škrobu. Právě škrob je totiž onou kouzelnou ingrediencí, která zařídí, že se placky krásně spojí a vytvoří na povrchu při smažení zlatavou krustu. Ovšem sáhnete-li po bramborách, co jsou naopak samá voda, výsledek nebude stát za nic – placky se vám rozpadnou a budou mazlavé a bez chuti.
Chyba číslo 2: S moukou to nepřehánějte
Spousta lidí má pocit, že čím víc mouky, tím líp se těsto drží pohromadě. Na jednu stranu to chápeme, jenže skutečnost je na hony vzdálená od pravdy. „Čím víc mouky, tím hůř“ – tak zní pravidlo, kterým byste se při přípravě bramboráků měli řídit, jak doporučuje web TOP. Když to s ní totiž přeženete, ztratíte křupavost a placky budou tvrdé a hutné. Ve finále vám budou spíš připomínat lívance na steroidech než jemné bramboráčky – a to opravdu nechcete.
A jaký je tedy správný poměr? Když použijete správné brambory (viz výše), bohatě vám postačí jedna až dvě lžíce hladké mouky na půl kila brambor. Víc není třeba, těsto se krásně spojí i bez ní.
Chyba číslo 3: Smažení
Když už máte těsto hotové, je důležité ho správně upravit na pánvi. A tady dělá chybu hromada lidí – naberou pořádnou porci a plácnou ji na olej jako řízek. Že jste to už taky někdy udělali? My také – ale není to dobře.
Čím silnější vrstva těsta, tím hůř se propeče a bramboráky už nikdy nebudou křupavé. Spíš dusivé a těžké jako mokrý hadr. Takže pravidlo je jasné – čím tenčí placka, tím lepší výsledek. Raději udělejte víc menších a tenkých (ano, víme, že to zabere trochu víc času) než pár macatých oblud. Vyplatí se to.
udalosti247.cz
5 h
udalosti247.cz
5 h
udalosti247.cz
6 h
udalosti247.cz
7 h