Skladujte maso bez lednice či mrazáku – vydrží i 6 měsíců: 4 způsoby, které jsou pro zachování chuti mnohem lepší

Díky těmto jednoduchým způsobům skladování masa bez lednice nebo mrazáku budete mít doma stále velkou zásobu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Většina lidí si nedokáže představit nemít aspoň 2x týdně k jídlu něco s masem. A dokonce už i předkové věděli, že je někdy třeba maso skladovat tak, aby se nezkazilo. V létě ho sušili úplně do křupava a v zimě ho zahrabávali do sněhu. A to jim pomáhalo přežít. No a nyní, když sice můžete mít maso kdykoliv na něj dostanete chuť, stačí zajít do obchodu, není někdy na škodu mít jeho zásobu doma. Ale jak na to?

1) Sušení

Toto je asi ten nejlepší způsob, pokud chcete uchovat maso bez jakýchkoli chemikálií. Usušte ho do té míry, že v něm už nebudou moci růst mikroby. Nakrájejte si maso na plátky a vložte je do elektrické sušičky. Je to opravdu velmi rychlé. Myslete ale na to, že kousky masa musí být opravdu tenké, aby se vysušily i uprostřed. A nejlepší je sušit hovězí nebo kuřecí maso, to má totiž nejméně tuku.

2) Solení

Dokonce i obyčejná kuchyňská sůl dokáže z masa vytáhnout přebytečnou vlhkost, a také je to antibakteriální látka. Existuje suché a mokré solení. Když maso potřete solí a necháte ji, aby vytáhla veškerou vlhkost, získáte suché maso. Při mokrém solení je třeba slaný nálev. Aby maso bylo chutnější, můžete do něj přidat například hnědý cukr nebo med. Také si samozřejmě můžete koupit speciální sůl na konzervování masa.

3) Konzervace

Pokud chcete mít zásoby masa na delší dobu, je nejlepší konzervace. Masová konzerva totiž vydrží při pokojové teplotě dlouhé roky, takže zavařování je opravdu tou nejlepší volbou. Ke konzervaci budete potřebovat zavařovací sklenice, konzervační víčka, nástroj na otáčení sklenic a také samozřejmě sterilizátor. Samozřejmě, že můžete tyto sklenice vyvářet i ve vodě, ale jelikož se jedná o maso, není to tak bezpečné.

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Studená konzervace

Při této metodě se do sklenice dávají syrové kousky masa a také sůl. Do sklenice se již nepřidává žádný vývar, protože maso samo začne uvolňovat tekutinu. Ale myslete na to, že tento způsob vyžaduje mnohem více času. Ať už použijete jakoukoliv metodu, důležité je být opravdu opatrní. Maso musí být kvalitní a co nejčerstvější. Pokud si nejste úplně jistí, raději ho vyhoďte.

Jakým způsobem skladujete maso vy?

Zdroj: HomeSteadSurvivalSite

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Mé srdce patří architektuře a designu, ozvláštnění webu ADBZ poutavými články a inspirativními nápady. Prostřednictvím mého obsahu objevíte nejnovější trendy, inovativní projekty a radu, jak propojit funkčnost s krásou. Jsem spolehlivou průvodkyní pro všechny milovníky architektury a designu, kteří hledají nové způsoby, jak oživit své domovy a prostory. Nechte se inspirovat nadšením a vstupte do světa tvůrčích možností.

Zobrazit další články