Krájení cibule je fuška, ale babičky při něm slzy neronily. Věděly, jak snadno lze agresivní zeleninu zkrotit

Krájení cibule nepatří při vaření zrovna k oblíbeným činnostem. Jenže se bez ní moc pokrmů neobejde. Přitom usnadnit si problémovou činnost můžete hravě.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Cibule je úžasná zelenina, která se používá jako základ celé řady pokrmů. Je nemyslitelné, že by se bez ní některé kulinářské perly české kuchyně obešly. Třeba pořádný poctivý guláš. Krájení cibule na něj už ale takový zážitek není. Jakmile nůž projede cibulí, odstartuje se nepříjemný chemický útok na vaše smysly, který nic nezastaví.

Skoncujete se slzavým údolím

Rozkrojením se poruší struktura, z cibule začne vytékat šťáva a uvolní se nepříjemné výpary. Plyny reagují s vlhkostí vzduchu a proměňují se na propanol, sirovodík a kyselinu sírovou. Výsledkem je právě štiplavý zápach, který si ošklivě pohrává s čichem, pálení zarudlých očí a podrážděné slzné kanálky, které produkují potoky slz.

Existuje ale řešení, jak na nepříjemnosti spojené s krájením cibule můžete vyzrát. Můžete sáhnout po plaveckých brýlích, a dokonce se na internetu dají sehnat i speciální brýle na krájení cibule. Proč ale zbytečně utrácet, když už naše babičky věděly, jak si při krájení cibule dopřát příjemný komfort. Stačí, když ji dáte do mrazáku.

Cibule uvolní méně dráždivých enzymů

Jde o zcela jednoduchou vychytávku, prostřednictvím které se vyhnete nepříjemnému pláči. Důležité je jen pohlídat čas. Než se do krájení dáte, vložte cibuli do mrazáku na zhruba 15 minut. Ochlazené buňky cibule reagují pomaleji a uvolňují méně enzymů, které dráždí oči. Zní to neuvěřitelně, ale opravdu při jejím krájení neuroníte ani jednu slzu. Překvapivé je i to, že cibule bude prakticky bez zápachu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Než ale takto nakrájenou cibuli použijete při vaření, počkejte, dokud zase nebude mít pokojovou teplotu. Není nezbytné takto postupovat, když potřebujete nakrájet jen jednu cibuli. V případě opravdu poctivého guláše však může být tento trik neocenitelný. Abyste dráždivý efekt eliminovali, můžete také dát cibuli na 30 vteřin do mikrovlnky, případně ji krájet pod tekoucí vodou nebo nahřátým nožem.

Jakou vychytávku používáte při krájení cibule?

Zdroj: VSP
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Zobrazit další články