Jablka udělají z karbanátků mistrovské dílo. K mletému masu se ale hodí i kari či šalvěj

Pokud do jídelníčku pravidelně zařazujete pokrmy z mletého masa a máte už dost klasických karbanátků, masových koulí nebo sekané, zkuste recept ozvláštnit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Karbanátky a sekaná jsou jedním z pilířů české domácí kuchyně. Ať je připravíte na klasický způsob s česnekem a majoránkou, nebo jako obalený holandský řízek se sýrem a doladíte bramborovou kaší politou máslem, rodina se bude olizovat až za ušima. Existuje ale spousta variant, jak mleté maso obohatit dalšími, možná i netradičními ingrediencemi, které jídlo nakonec povznesou na úplně jinou úroveň.

K mletému masu se hodí jablka, kari i šalvěj

Variant, jak zpracovat mleté maso, je celá řada. Recept na tradiční karbanátky je notoricky známý. K mletému masu, nejčastější je kombinace vepřového s hovězím, přidáte cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř a majoránku. Do směsi můžete přidat i namočené housky nebo trochu strouhanky, aby měla lepší konzistenci. Pořádně vše smícháte dohromady, vytvoříte malé bochánky, které můžete ještě obalit ve strouhance, a nakonec je vložíte do rozpáleného oleje na pánev.

V případě holandského řízku vynecháte česnek s majoránkou a do směsi dáte navíc ještě strouhaný sýr, můžete i petrželovou nať a nakonec řízek obalíte v trojobalu. Do mletého masa můžete přidat spoustu zajímavých ingrediencí, které z obyčejného karbanátku, sekané nebo holandského řízku udělají opravdu výbornou baštu. Například kari koření nebo třeba jablka či šalvěj.

Jablka dodají karbanátkům jiný rozměr

Když do sekané přidáte trochu kari koření, získá výjimečnou chuť. Zapomeňte na to, že bude chutnat jako kari s nudlemi, které si kupujete. Koření zvýrazní chuť mletého masa i dalších ingrediencí. Do karbanátků zase můžete po vzoru zkušených šéfkuchařů zkusit přidat namísto majoránky šalvěj, případně je vyladit chutí jablek. Rázem získají specifickou chuť, kterou strávníci ocení. Recept na karbanátky s jablky je snadný.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Do mísy vložíte mleté maso a přidáte do něj všechny ingredience jako obvykle, vyjma cibule a majoránky. Nakrájenou cibuli nejdřív osmažíte na pánvi společně s nakrájenými nebo nastrouhanými jablky. Na zhruba 600 gramů mletého masa potřebujete dvě středně velká jablka. Počkáte, dokud vše na pánvi zcela nezměkne, a pak obsah přidáte do směsi. Pořádně vše promícháte, vytvoříte malé bochánky, obalíte je ve strouhance nebo třeba kukuřičných lupíncích a vložíte do rozpáleného oleje. Smažíte dozlatova.

Jaké tipy máte na přípravu pokrmů z mletého masa?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Zobrazit další články