I mnohými obávaná játra mohou být vyhledávanou pochoutkou. Klíč k úspěchu spočívá ve smažení

Játra se dají připravit na spousty možných způsobů. Jsou velmi zdravá a jejich příprava zabere jen chvilinku. Neváhejte ochutnat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Játra, hlavně u dětí, obvykle nepatří mezi nejoblíbenější jídla. Mnohdy máme pokrm zkažený z přípravy ve školní jídelně, kde se s tím jednoduše “nemazali”, ale s trochou důvtipu a originálnosti se i z jater dá uvařit výborné jídlo, po kterém se doma budou všichni olizovat. Základ je ve správné přípravě a také dobrém receptu.  

Zdraví prospěšná surovina 

Játra a obecně většina vnitřností jsou pro lidský organismus velmi zdravé, je proto škoda nevyužít jejich potenciál a nezařadit je do svého jídelníčku. S použitím několika typů si jejich přípravu usnadníte a připravený pokrm o mnohé obohatíte. Častým problémem při konzumaci jater je jejich konzistence. Dříve než se pustíte do samotného vaření, zkuste játra namočit do vody se dvěma lžícemi octa. Kyselost játra rozkládá a zjemňuje jejich strukturu. Budou tak lepší a určitě chutnější.  

Velkou chybou při zpracování jater je jejich příliš dlouhé vaření. Citrónová šťáva, nebo ocet je udělá křehčími, ale příliš dlouhým vařením je můžeme celé zničit. Stačí vařit jen jemně do růžova a z ohně je odstavit. Zaručeným postupem je nakrájet játra na nudličky a smažit jen několik minut z každé strany. Po sundání z plotny by měli být uvnitř růžové a šťavnaté. Zbytkové teplo z pánve pak dodělá práci za vás.  

Správné smažení je půl práce 

Při smažení jater je vhodné používat spíše více než méně tuku. Nejlepší je živočišný tuk jako je slanina, sádlo, lůj, nebo neochucený kokosový olej. Na půl kila jater použijte něco mezi třetinou až polovinou šálku tuku. Nezapomeňte přidat také cibuli a česnek, játra totiž nejlépe chutnají s výraznými ingrediencemi. Můžete zkusit kombinovat játra například s chilli papričkami, tymiánem, nebo šalvějí.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zajímavou kombinací jsou také játra s kečupem. Výrazná sladko kyselost kečupu dodá játrům nevšední a originální chuť. Příprava takového pokrmu je navíc extrémně rychlá. Stačí jen orestovat játra, cibulku a přidat trochu kečupu. Kečup můžete nahradit grilovací omáčkou. Výsledek také stojí za to. Zkuste některý z těchto typů na přípravu jater a uvidíte, že si pochutnáte vy i vaši blízcí. Přidejte k tomu dobrý pocit, že jste udělali něco pro své zdraví a máte vyhráno.   

Jak připravujete játra vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články