Grilování všichni milují, ale to uklízení po něm už ne. Nejhorší je čištění mastného grilu. Podívejte se, jak se s tím jednoduše vypořádat.
S příchodem teplých dní to začíná lákat k večernímu posezení venku. Sezóna grilování je tím bezesporu zahájena. Jenže po dobrém venkovním opékání zůstane i nějaký ten nepořádek a zaneřáděný gril. Jeho čištění je obtížné, ale nemusí tomu tak být. Podívejte se na několik šikovných triků, jak se vypořádat se špínou a mastnotou. Při použití každé z metod je potřeba nechat gril nejdříve pořádně vystydnout.
Trik se solí a bramborou
Máte po grilovačce a jste ten „šťastlivec“, na kterého zbylo čištění grilu? Budete potřebovat jen syrové brambory, olej a sůl. Při troše štěstí vám tam tyto přísady zůstaly na stole. Vyndejte rošt z grilu a natřete ho olejem z obou stran. Ten poslouží jako lepidlo pro sůl, kterou pak rošt posypete. Rozkrojíte syrovou bramboru a řeznou částí budete přecházet po roštu se solí. Špína začne mizet a po chvíli bude gril znovu čistý.
Rozřezaná houba
Největším problémem při čištění grilu je, že kovové tyčky roštu jsou blízko u sebe a jen těžko se mezi ně dostává. Právě k tomu vám poslouží tato metoda. Vezměte čistou oboustrannou houbu na mytí nádobí. Drsné části si nevšímejte, ale měkkou část nařežte tak, abyste ji rozdělili vodorovně i svisle na třetiny. Vzniknou vám kostičky, které se při stlačení houby rozevřou. Tuto houbu namočte do vody se saponátem a rozřezanou částí přecházejte po roštu. Jednotlivé kostičky se dostanou i do té nejmenší skulinky a gril dokonale vyčistí.
Gril jako nový díky vrtačce
Posledním účinným způsobem, jak se vypořádat s odolnou špínou na grilu, je použití vrtačky a nástavce se štětinami. Pokud takový nemáte, určitě se vyplatí si ho zakoupit. Sezóna grilování je dlouhá, takže určitě se u vás uplatní. Vrtačkou s tímto nástavcem projíždějte po roštu a kartáčem postupně odstraníte veškeré nánosy špíny. Opakujte na obou stranách a váš gril bude během chvilky opět připraven na další akci.
Jaký je váš trik na čištění grilu?