Ovoce a zelenina se kazí 6krát rychleji jen kvůli hloupým chybám: Jak je to s uchováváním správně

Pokud se vám často kazí zelenina a ovoce, pravděpodobně tyto plody přírody ve své domácnosti špatně uchováváte. Tyto triky vám je pomohou udržet déle čerstvé.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Určitě se vám již také stalo, že jste si zakoupili poměrně drahou zeleninu nebo ovoce, uložili jste ji do lednice, ale na druhý nebo třetí den se vám plody zkazily. Jedná se o běžnou záležitost, se kterou se potýká velká většina lidí, ovšem příčina bývá ve většina případů naprosto stejná, a to jejich špatné uchovávání. Níže jsme si pro vás připravili ty nejosvědčenější triky, které vám pomohou udržet veškerou zeleninu a ovoce co nejdéle čerstvé.  

1) Nenechte zeleninu vypotit

Pokud vložíte do ledničky ovoce nebo zeleninu zabalenou v obalu, dochází přes veškerý chlad k jejich odpařování a následnému rychlejšímu kažení. Je proto důležité, abyste je před uložením do zásuvek rozbalili a přikryli papírovými utěrkami – nebalte je však příliš těsně, protože plody potřebují dostatečný přísun vzduchu. Papírové utěrky totiž účinně pohlcují vlhkost, díky čemuž pomáhají udržovat potraviny mnohem déle čerstvé. 

2) Nepřeplňujte lednici

Mrkev, papriky, okurky a další zeleninu uchovávanou v celku můžete vložit do zásuvek ledničky v původním obalu nebo rozbalenou, ale dbejte na to, aby plody mezi sebou měly dostatečný rozestup a nebyly příliš na těsno u sebe. Skvěle vám také pomůže zásuvky vyložit papírovými utěrkami, které pohltí jejich vlhkost a udrží je tak déle čerstvé. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

3) Listovou zeleninu vždy omyjte

Abyste udrželi listovou zeleninu co nejdéle čerstvou, můžete ji po příchodu domů umýt vodou a poté usušit pomocí odstředivky na salát. Poté ji stačí opatrně zabalit do papírových utěrek a nakonec uložit do ledničky v prodyšném sáčku. Naopak byste neměli nikdy omývat lesní plody, jako jsou borůvky, jahody nebo maliny – v takovém případě byste je totiž snadno poničili. Najděte raději skleněnou nádobu, rozsypte do ní všechny bobule a na vrch položte papírovou utěrku. Omyjte je až těsně před tím, než je budete chtít jíst. 

4) Houby potřebují vzduch a koření vodu

Pokud máte rádi houby a často si je kupujete v obchodech, po příchodu domů je ihned vyndejte z obalu a vložte do papírového sáčku. Tímto způsobem jim dodáte dostatek vzduchu, čímž je udržíte déle čerstvé, a samozřejmě byste je měli ukládat vždy do ledničky. S čerstvými bylinkami byste pak měli zacházet jako s květinami – potřebují vodu, aby zůstaly déle čerstvé a nezkazily se. Také je vhodné uchovávat je na slunném místě, nikoliv v chladu.

iZdroj fotografie: Pixabay

5) Tyto potraviny skladujte při pokojové teplotě

Banány, avokáda a rajčata můžete ponechat na kuchyňské lince při pokojové teplotě, protože chlad by mohl způsobit jejich rychlejší zkažení. Neměli byste je však skladovat v blízkosti jiného ovoce nebo zeleniny, protože by mohly způsobit naopak jejich rychlejší zkažení. Avšak v případě, že chcete tyto plody přírody nechat co nejrychleji dozrát, vložte je do papírového sáčku s jablkem a počkejte jeden den. 

6) Semínka patří do vzduchotěsné nádoby

Pokud jste si koupili semínka, uložte je do uzavíratelné skleněné nádoby a poté je uchovávejte v lednici. Tímto způsobem zajistíte, že vydrží čerstvá až po dobu jednoho roku! Pozor byste si měli také dávat při uchovávání brambor – můžete je sice nechat uložené v lednici, ale lépe se jim daří na chladném tmavém místě, například ve sklepě. 

Jaké triky pro udržení čerstvosti potravin znáte vy?

Zdroj: CNET
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články