Šéfkuchařská pravidla krájení brokolice, aby vydržela mnohem déle čerstvá a zachovala si veškeré vitamíny

Jednoduchý návod, jak správně naporcovat brokolici, abychom ji nepřipravili o potřebné živiny a mohli si užít správnou vitamínovou bombu.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Brokolice, ač není zrovna nejoblíbenější surovinou, patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Obsahuje celou řadu důležitých vitamínů a minerálů, je protizánětlivá, a navíc pomáhá v boji proti vysokému cholesterolu a chrání naše srdce před rizikem onemocnění. Právě to jsou důvody, proč bychom si tuto blahodárnou zeleninu měli zařadit do našeho pravidelného jídelníčku. Krájením a porcováním ji však o její živiny můžeme připravit, a proto pro vás máme několik užitečných rad, jak správně na to, aby k takovým ztrátám nedocházelo.

Pravidla krájení brokolice

Ještě důležitější než samotné krájení, je u brokolice její čerstvost. To obecně platí u všech druhů ovoce a zeleniny, u brokolice ale obzvlášť. Čerstvá brokolice v bio kvalitě by měla být jasně zelená, s jemnou vůní. Pokud jste ji kupovali v supermarketu, nejjednodušší je zkontrolovat její čerstvost podle data prodeje atd. Pokud kupujete brokolici na tržišti nebo od farmářů, musíte se vždy ujistit, že brokolice není povadlá, nažloutlá a silně vonící. Tím pádem by už nebyla čerstvá a řadu ze svých živin již dávno ztratila.

iZdroj fotografie: Unsplash

Nejlepší je proto pěstovat tento druh zeleniny doma, avšak ne každý tuto možnost má. Proto, když už ji máte doma a jste si jisti, že není stará, můžete se pustit do jejího porcování a základních úprav. Než začnete s krájením, nejdříve si brokolici řádně omyjte pod tekoucí vodou a opatrně ji osušte utěrkou. Pokud máte hotovo, můžeme se pustit do krájení.

Krájení na růžičky

Tento způsob je velmi jednoduchý. Potřebovat budete pouze dřevěné prkno a ostrý kuchyňský nůž. Tím nejdříve oddělíte od zeleniny listy a poté i velký stonek. Následně budete opatrně ukrajovat vždy malou hlavičku brokolice, která je napojená na stonek. Hotové kousky uložte do neprůdušné misky nebo do plastového pytlíku, ze kterého vysajte vzduch. Takto vám vydrží mnohem déle čerstvá.

iZdroj fotografie: Unsplash

Krájení na hranolky

Pokud jste na krájení nevyužili stonek nevadí, ten si totiž nakrájíme na tzv. hranolky. Stačí si stonky rozkrojit na poloviny a poté tenkými tahy ukrajovat plátky, které můžete půlit na libovolnou tloušťku, dokud vám nevzniknou kousky opravdu podobné hranolkům. Ty můžeme také uložit do plastového pytlíku, zmrazit nebo použít na vaření. Brokolicové hranolky jsou skvělým a zdravím mlsáním.

iZdroj fotografie: Unsplash

Krájení na salát

Pokud si plánujete udělat opravdu zdravý salát, brokolice je skvělou surovinou. Stačí si opět pouze oddělit stonky od hlaviček. Ty poté budete krájet rovně přes horní vrstvu, kterou takto doslova oholíte. Čím budou kousky menší a jemnější, tím bude salát lahodnější. Stonky pak zase můžete nakrájet na hranolky, nebo je dát jednoduše do lednice.

Zdroj: Expert Home Tips

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Zobrazit další články