Fígle profesionálních kuchařů, díky kterým vývar zůstane čirý. Zažité postupy jsou špatně

Připravte si lahodný kuřecí vývar podle domácího receptu, který si zamiluje celá vaše rodina. Kouzlo jeho nezapomenutelné chuti spočívá v jedné ingredienci.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Příprava kuřecího vývaru nemusí být vždy tak složitá, jak si mnozí myslí. Stačí akorát znát správný recept a vybrat vhodné potraviny, které dovedou váš výsledek k naprosté dokonalosti. Právě díky vybrané zelenině a koření může mít pokrm nezapomenutelnou chuť a krásnou barvu: Níže jsme si proto pro vás připravili 2 domácí recepty, jak připravit lahodný kuřecí vývar.

Kuřecí vývar z hřbetů, stehen nebo nožiček

Kuřecí hřbety, stehna nebo nožičky jsou poměrné tučné, díky čemuž bude vývar obzvláště chutný a bohatý na živiny – některé supermarkety dokonce prodávají polévkovou soupravu z těchto částí kuřete, tudíž si je můžete snadno zakoupit. Připravit si jej můžete jako samostatný první chod, přičemž nudle k němu uvaříte až při podávání. Postup vypadá následovně: 

  • Velké kusy kuřete nakrájejte na malé kousky, poté je opláchněte, vložte do vhodného hrnce a přelijte studenou vodou. 
  • Hrnec postavte na oheň a nechte vařit vodu – jelikož jsou kuřecí kousky tučné, vznikne po chvíli poměrně velké množství pěny. Tu nezapomeňte odstranit pomocí odpěňovače.
  • Kuře nechte 5–7 minut dusit, a poté do vývaru vložte zeleninu: přidejte cibuli, mrkev, celer nebo kořen petržele (celer je aromatičtější). 
  • Vývar nyní vařte na mírném ohni alespoň 1,5 hodiny. Tato doba je pro malé kousky kuřete zcela dostačující.
  • 15–20 minut před koncem vaření přidejte do směsi své oblíbené koření. Může to být například černý pepř, aromatické bylinky a 2 stroužky česneku.
  • Nakonec nezapomeňte z vývaru vyjmout všechny ingredience a ponechejte pouze tekutinu, jinak budou uvnitř rozmočené a kyselé. Kuřecí maso poté nakrájejte na malé kousky, stejně tak zeleninu a uvařte polévkové nudle, které se do tohoto vývaru skvěle hodí.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Někteří lidé první vodu (po dušení kuřecích kousků) vylijí a kuře znovu zalijí studenou vodou, dokud se nezačne opět vařit. V takovém případě dostanete dokonale čistý vývar, ovšem není to nutnost. Cibule je pro tento vývar zcela zásadní – jedná se o takovou tajnou přísadu, která dodá tekutině zlatavou barvu. Rozhodně ji však neloupejte a do vývaru ji ponořte nakrájenou i se slupkou. Poté ji samozřejmě zlikvidujte. Dobrou chuť! 

Čirý vývar z filetů a prsíček

Tato metoda přípravy kuřecího vývaru je skvělá v případě, pokud potřebujete předvařit kuřecí prsa, například na salát nebo jiný pokrm. Ve výsledku totiž můžete podávat vývar jako první chod a ihned po něm maso k druhému chodu. Kuřecí prsa a filé však nejsou tolik tučné, a proto bude výsledný vývar mnohem lehčí, čiřejší a poměrně chudší. Postup vypadá následovně: 

  • Vývar vařte stejně jako v předchozí verzi, ovšem po odstranění pěny do něj ihned vložte zeleninu, protože filé a prsa se rychle uvaří.
  • Za 10–15 minut vložte také všechno další koření a bylinky, aby tekutina nasála vůni a chuť.
  • Poté je čas na tajnou ingredienci – tou je opět cibule, ovšem v tomto případě by to měla být neloupaná červená cibule. Samotný vývar poté bude lehce narůžovělý a stejně tak kuřecí prsa, což jim dodá speciální nádech.
  • Po 15–20 minutách opět vyjměte všechny ingredience a můžete jej podávat – například přímo z hrnku.
  • Dobrou chuť! 

Jak se recept osvědčil vám?

Zdroj: JoyBileeFarm
Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články