Připravte si lahodný kuřecí vývar podle domácího receptu, který si zamiluje celá vaše rodina. Kouzlo jeho nezapomenutelné chuti spočívá v jedné ingredienci.
Příprava kuřecího vývaru nemusí být vždy tak složitá, jak si mnozí myslí. Stačí akorát znát správný recept a vybrat vhodné potraviny, které dovedou váš výsledek k naprosté dokonalosti. Právě díky vybrané zelenině a koření může mít pokrm nezapomenutelnou chuť a krásnou barvu: Níže jsme si proto pro vás připravili 2 domácí recepty, jak připravit lahodný kuřecí vývar.
Kuřecí vývar z hřbetů, stehen nebo nožiček
Kuřecí hřbety, stehna nebo nožičky jsou poměrné tučné, díky čemuž bude vývar obzvláště chutný a bohatý na živiny – některé supermarkety dokonce prodávají polévkovou soupravu z těchto částí kuřete, tudíž si je můžete snadno zakoupit. Připravit si jej můžete jako samostatný první chod, přičemž nudle k němu uvaříte až při podávání. Postup vypadá následovně:
- Velké kusy kuřete nakrájejte na malé kousky, poté je opláchněte, vložte do vhodného hrnce a přelijte studenou vodou.
- Hrnec postavte na oheň a nechte vařit vodu – jelikož jsou kuřecí kousky tučné, vznikne po chvíli poměrně velké množství pěny. Tu nezapomeňte odstranit pomocí odpěňovače.
- Kuře nechte 5–7 minut dusit, a poté do vývaru vložte zeleninu: přidejte cibuli, mrkev, celer nebo kořen petržele (celer je aromatičtější).
- Vývar nyní vařte na mírném ohni alespoň 1,5 hodiny. Tato doba je pro malé kousky kuřete zcela dostačující.
- 15–20 minut před koncem vaření přidejte do směsi své oblíbené koření. Může to být například černý pepř, aromatické bylinky a 2 stroužky česneku.
- Nakonec nezapomeňte z vývaru vyjmout všechny ingredience a ponechejte pouze tekutinu, jinak budou uvnitř rozmočené a kyselé. Kuřecí maso poté nakrájejte na malé kousky, stejně tak zeleninu a uvařte polévkové nudle, které se do tohoto vývaru skvěle hodí.
Někteří lidé první vodu (po dušení kuřecích kousků) vylijí a kuře znovu zalijí studenou vodou, dokud se nezačne opět vařit. V takovém případě dostanete dokonale čistý vývar, ovšem není to nutnost. Cibule je pro tento vývar zcela zásadní – jedná se o takovou tajnou přísadu, která dodá tekutině zlatavou barvu. Rozhodně ji však neloupejte a do vývaru ji ponořte nakrájenou i se slupkou. Poté ji samozřejmě zlikvidujte. Dobrou chuť!
Čirý vývar z filetů a prsíček
Tato metoda přípravy kuřecího vývaru je skvělá v případě, pokud potřebujete předvařit kuřecí prsa, například na salát nebo jiný pokrm. Ve výsledku totiž můžete podávat vývar jako první chod a ihned po něm maso k druhému chodu. Kuřecí prsa a filé však nejsou tolik tučné, a proto bude výsledný vývar mnohem lehčí, čiřejší a poměrně chudší. Postup vypadá následovně:
- Vývar vařte stejně jako v předchozí verzi, ovšem po odstranění pěny do něj ihned vložte zeleninu, protože filé a prsa se rychle uvaří.
- Za 10–15 minut vložte také všechno další koření a bylinky, aby tekutina nasála vůni a chuť.
- Poté je čas na tajnou ingredienci – tou je opět cibule, ovšem v tomto případě by to měla být neloupaná červená cibule. Samotný vývar poté bude lehce narůžovělý a stejně tak kuřecí prsa, což jim dodá speciální nádech.
- Po 15–20 minutách opět vyjměte všechny ingredience a můžete jej podávat – například přímo z hrnku.
- Dobrou chuť!