Výrobci mysleli na snadné čištění: Na dvířkách trouby je tlačítko, které zkrátí dobu mytí na třetinu

Čištění skla na dvířkách trouby je jednou z nejméně oblíbených domácích prací. Jde o úmornou a časově náročnou činnost. Naštěstí existuje fígl, díky němuž si aktivitu usnadníte.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jakmile je nutné vyčistit skleněná dvířka od trouby, máte po náladě. Zapečené zbytky jídla a mastnota dokážou své. Když už se k činnosti odhodláte, začnete přemýšlet nad tím, jak si práci ulehčit. Na první pohled se může zdát, že se jedná o nadlidský úkol, ale opak je pravdou. Určitě jste si někdy všimli háčků na bocích dvířek. Mrkněte se na manuál k troubě a ihned pochopíte. Pouhým stlačením háčků dvířka trouby hravě demontujete.

Sklo z trouby snadno vyjmete

Umaštěné sklo na dvířkách od trouby nevypadá esteticky, a navíc se v mastnotě usazují bakterie vytvářející se ze zkvašeného jídla. Na dvířkách trouby se na bočních stranách nacházejí háčky, které se dají jednoduchým pohybem povolit, sklo díky tomuto úkonu snadno vyjmete. Bude se vám s ním tedy snáze manipulovat a doba jeho čištění se tak smrskne klidně na třetinu. Je skvělé, že výrobci mysleli nejen na správný chod spotřebiče, ale také na jeho efektivní čištění.

soda a ocet iZdroj fotografie: Depositphotos

Čištění trouby jedlou sodou

Jakmile budete mít dvířka trouby sundaná, bude pro vás jejich vyčištění hračka. K dokonalému výsledku nebudete potřebovat drahé chemické čističe, které stejně v mnoha případech nefungují. Spolehněte se na věci, které najdete ve spíži – jedlou sodu či ocet. Ty vám ostatně mohou pomoci i při čištění vnitřního prostoru trouby.

  1. Do misky nalijte vodu a přidejte jedlou sodu. Musíte vytvořit pastu, kterou následně na zapečeniny skleněných dvířek aplikujete.
  2. Pokud se domníváte, že jsou zapečené mapy hůře odstranitelné, použijte ocet. Polijte s ním skleněná dvířka a přidejte i pastu. Ihned uvidíte, jak bude mix pěnit. Po uplynutí krátké doby sklo vydrhněte a vlhkým hadříkem omyjte. Vše bude dezinfikované a čisté.

Amoniak je nejlepší na zapečenou mastnotu

Když se vám zdají skleněná dvířka trouby opravdu silně znečištěná, vsaďte na amoniak. Tento způsob není standardní, ale občas se bez radikálního řešení neobejdete. Jako první si však nasaďte gumové rukavice a buďte opatrní. Na dvířka umístěte papírové utěrky a postříkejte je amoniakem. Asi po 40 minutách ručníky vyhoďte a sklo omyjte.

A jak čistíte troubu vy?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články