Jak jednoduše a rychle nabrousit nože na mlýnek na maso: Stačí kousek brusného papíru a trocha šikovnosti

Mlýnek na maso je skvělý pomocník, ale nože časem ztrácí svoji ostrost. Nabroušení nožů je přitom jednoduché a rychlé.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Mlýnek na maso nemá v kuchyni každý, ale když už jej někdo vlastní, používá ho naplno. Čerstvě umleté maso chutná daleko lépe než to kupované. Jenže! Nože, které maso melou, se snadno tupí. Naštěstí existuje velmi jednoduchá a účinná metoda. Mlýnek na maso výrazně vylepšíte nabroušením jeho nožů tak ostře, že dokážou rozemlít i kosti! Práce je jednoduchá, rychlá a málo energeticky náročná.

Vytvořte si domácí zařízení pro ostření

Nyní si vyrobte malé domácí zařízení pro rychlé a efektivní broušení. Nože musíte brousit na dokonale rovném povrchu – pak získáte vysoce kvalitní výsledek. K tomu budete potřebovat jako základ sklo nebo zrcadlo. Položte pod něj dřevěný povrch. Na sklo připevněte oboustrannou pásku a na sklo přilepte brusný papír 600.

Vezměte dřevěnou kolejnici, pilujte jeden konec nožem tak, aby dokonale zapadl do středu nože, druhý konec – pro druhou část mlýnku na maso (mřížku). Navlhčete trochu brusného papíru rozprašovačem, nainstalujte nůž mlýnku na maso, připevněte k němu kolejnici a naostřete nůž vratnými pohyby. To samé udělejte s mřížkou. Metodu opakujte několikrát, dokud se nůž nenaostří.

Změňte brusný papír a přestaňte se trápit

Poté změňte brusný papír na 1000, nebo dokonce 2000 pro extra zrnitost. Tím už jen doladíte případné nedostatky nože. Chcete-li práci dokončit rychleji, pak vložte kolejnici do šroubováku a nože s její pomocí během minuty naostřete. Po takové práci bude mlýnek na maso velmi ostrý a přestane navíjet žíly. Vy si tak můžete vychutnat vaše maso naplno.

iZdroj fotografie: Pixabay

Nože na mlýnku na maso jsou klíčové pro jeho výkon a kvalitu zpracovaného masa. S tupými noži se pracuje opravdu těžce a můžete s nimi strávit i dvojnásobek času normálního mletí. Nabroušením nožů dokážete zlepšit výkon mlýnku a zajistit kvalitní výsledky. S pomocí jednoduché metody a domácího zařízení si nože snadno a rychle nabrousíte a výsledek stojí za to. Takže neváhejte a vyzkoušejte to!

Jak brousíte váš mlýnek na maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články