Běžné potraviny, které za žádnou cenu nepatří do mikrovlnky a není dobré je opětovně ohřívat

Mikrovlnku najdete dnes snad v každé domácnosti, ale ne každý ví, které potraviny do ní patří a co se s jídlem při ohřívání vlastně děje.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pokud rádi vaříte a trávíte čas v kuchyni, pak vaší pozornosti mnohdy neunikne ani mikrovlnná trouba. Ne všechny potraviny ale do této vymoženosti patří. Některé z nich vám mohou explodovat a to jak uvnitř, tak vně, jiné zase ztrácí vitamíny nebo naopak vytváří toxické látky pro tělo. Které potraviny do mikrovlnky nepatří, se podívejte níže.

Jak mikrovlnná trouba vlastně funguje

Tenhle přístroj, jejž využíváme dnes a denně, vzniknul ve 40. letech. Oproti dnešním typům byl poměrně těžký a v domácnostech se nepoužíval. Modernizace probíhala postupně a někdo si život bez mikrovlnky nedokáže představit. Ohřívání funguje na principu vln, které ohřívají částice v jídle, respektive částice vody a tato voda se poté odpařuje. Mikrovlnky mají dnes již mnoho funkcí a spočívají zejména v úpravě výkonu.

iZdroj fotografie: Pixabay

To ale neznamená, že umí mikrovlnka úplně všechno. Bohužel neumí. Vajíčko v ní totiž neuvaříte, a pokud máte děti, které to třeba zkoušely, jistě víte, co se stane. Takových potravin je ale více. Jak už víte, voda se z jídla v průběhu ohřívání odpařuje a pokud pára nemá kam unikat, pak potravina v mikrovlnce bouchne. Pozor dávejte, když takovou potravinu vyndáváte. Explodovat může a ž po vyndání a hrozí popáleniny.

Které další potraviny do mikrovlnky nepatří

Není to ale jen vajíčko, ze kterého nemůže pára uniknout. Další takovou potravinou může být třeba hroznové víno. I když na druhou stranu, rozinky by si v mikrovlnce mohly chtít uvařit akorát děti. Do mikrovlnky dále nepatří mateřské mléko, které maminky mnohdy uchovávají. Je lepší jej ohřát v hrnci. Mléko je z mikrovlnky nerovnoměrně prohřáté. V mikrovlnce se neohřívají ani houby, které mohou být toxické, i když jsou před tím tepelně opracované.

iZdroj fotografie: Pixabay

Mnoho mikrovlnných trub má funkci rozmrazování, ale není to úplně vhodné. Pokud je maso syrové, díky působení mikrovln se mohou v masu šířit bakterie. Navíc vám celý kus stejně nerozmrzne, a když, tak na povrchu bude vařené. Poté už ho tak dobře nezpracujete, bude tužší, než kdybyste ho dali rozmrazit do teplé vody. Do mikrovlnky nepatří ani syrová zelenina, jako je špenát. Tento druh vytváří při ohřívání nebezpečné látka pro tělo.

Zdroj: AHS

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články