Vytvořte si na balkoně kompost. Pokojové rostliny se vám za něj odvděčí nadměrným kvetením

Někteří lidé se domnívají, že kompostování je páchnoucí a příliš pracné, a tak to nikdy ani nezkusí. Ale to se opravdu hodně mýlí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Když sklízíte, nebo cokoliv ze zahrady odstraňujete, berete s tím i živiny, které jsou důležité pro půdní systém. Jednoduše řečeno, pokud z půdy budete neustále odebírat a nic nebudete vracet zpět ve formě živin, skončíte s půdou, ze které vám nic nevyroste. A právě z toho důvodu existuje kompostování. A když víte, jak správně vyrobit kompost, je to věc opravdu jednoduchá a bez zápachu.

Co je to vlastně kompost

Kompost je kombinace kuchyňského, zahradního a rostlinného odpadu. Dělá se to proto, aby se vytvořilo přirozený doplněk pro půdu na vaší zahradě. Kompost sice většinou vypadá jako hromada hnědé špíny, ale ve skutečnosti je to směs rozbitých organických materiálů a prospěšných mikroorganismů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak dlouho trvá kompost vyrobit

Samozřejmě, že kompost nebudete mít hotový během jednoho dne. Rostlinné a potravinářské materiály potřebují čas. Existuje opravdu velké množství způsobů, jak kompost vytvořit doma, ale ty hlavní se označují jako teplé a studené. Teplé kompostování vyžaduje vnitřní teplotu hromady přibližně mezi 120 – 170 stupni Fahrenheita a vytvoření vám bude trvat asi 10 týdnů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kompostování za studena je o něco zdlouhavější proces, který vám bude trvat přibližně půl roku až rok. Je to ale více používaná metoda.

Jak si vyrobit kompost doma

Nejprve si sestavte kompostovou hromadu tak, že budete vrstvit hnědou a zelenou. To dělejte do té doby, než spotřebujete úplně všechno, co máte. Nejprve vezmete vrstvu hnědého materiálu, což jsou například listy, drcený papír, lepenka, noviny nebo zlomené větve. Poté přidáte vrstvu zelené, což jsou zbytky ovoce a zeleniny nebo tráva a kávová sedlina.

Často hromadu zalévejte

Jakmile tuto hromadu postavíte, nezapomínejte ji pravidelně zalévat. Je to totiž velmi důležité pro rozklad všech materiálů, takže se snadno přemění na kompost. Ale rozhodně ji nesmíte přelévat, to by vedlo k vyplavení mikroorganismů a brouků. Aspoň jednou za týden byste měli hromadu obracet. Pokaždé, když se rozhodnete hromadu otočit, ujistěte se, že spodní vrstva se dostala úplně nahoru.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kontrolujte teplotu

Je dost důležité pravidelně kontrolovat teplotu hromady. Pokud máte dostatek odvahy, není nic jednoduššího, než dovnitř strčit ruku, a mělo by to být horké. A dále zkontrolujte, jestli se v hromadě nachází dostatek hmyzu. Zdravý kompost totiž bude plný brouků, červů a různého hmyzu. A také by kompost neměl hnilobně páchnout.

Jakým způsobem připravujete kompost vy?

Zdroj: Rd

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články