Jak udělat ze starého chleba opět čerstvé pečivo? Pekařská technika s vodou mu vrátí měkkost a křupavost

Tato technika je velmi jednoduchá a nanejvýš efektivní. Navíc je rychlá a lze ji praktikovat malou chvíli před příchodem návštěvy. Chléb bude opět jako čerstvý.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Možná to znáte i vy – koupíte bagety na následující den pro návštěvu, ale druhý den zjistíte, že už jsou zcela tvrdé. Nebo naopak máte doma v chlebníku čtyři dny tvrdý chléb a momentálně se vám nechce do obchodu, abyste si koupili nový. Nevadí, prozradíme vám jednu techniku, která z vašeho tvrdého chleba či bagety vytvoří chutné a křupavé pečivo, na němž si pochutnáte. Věřte, že nikdo nic nepozná. 

Připravte si tyto potřeby a můžete začít

Velké množství pomocných věcí třeba nebude. Připravte si pouze staré pečivo (bagetu či chléb), vodu a troubu. Možná jste se teď trochu udivili, protože chléb a voda k sobě jistě moc nepasují. Věřte nebo ne, ale voda je dokonalá pro zachránění starého pečiva. Ovšem nezapomínejte, že chléb či bageta nemohou být „tvrdé jako beton“ nebo plesnivé. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Začněte tím, že dáte pečivo pod proud tekoucí vody. Pokud máte celý chléb či celou bagetu nemusíte dávat pozor na rozmočení vnitřku pečiva. Pokud je tomu naopak a vy máte například pouze půlku chleba, snažte se příliš nenamáčet prostředek. To stejné platí i u bagety. Pokud je uřízlá, párkrát ji pomocí proudu po celé délce namočte. Pečivo však rozhodně nesmí být mokré.

Poslední krok: pečení pečiva

Odložte pečivo stranou a předehřejte troubu na 150 °C. Chléb či bagetu neumísťujte na plech ani na pečicí papír, zespodu by byly rozmočené. Musíte je tedy umístit nejlépe na rošt. Po pěti minutách přitlačte na kůrku – pára se rychleji odpaří. Záleží na množství vody, ale chléb se může péct až patnáct minut. Je lepší ho moc nemáčet.     

iZdroj fotografie: Depositphotos

Je to velmi jednoduché. A pokud se vám nechce do obchodu nebo vás překvapí nečekaná návštěva, za patnáct minut můžete mít chutné a křupavé pečivo. Takové pečivo lze využít na chlebíčky, obložené chleby, k míchaným vajíčkům nebo tak, jak máte rádi. Klidně i s čerstvým máslem nebo ke guláši. Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: Foodish

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články