Brambory jsou zdrojem důležitých látek pro tělo. Proto bychom měli umět je dobře skladovat. Není to nic těžkého, stačí dodržet pár pravidel.
Brambory se těší velké oblibě v českých domácnostech. Jsou poměrně častou přílohou a způsobů, jak je připravit, je opravdu hodně. Někdy ale může dělat problém jejich skladování. Ne každý má k dispozici velký rodinný dům a sklep. I přesto se najdou možnosti, jak brambory skladovat, i když to zřejmě nebude moci být nějaké extrémní množství. Podívejte se, jak se postarat o brambory syrové ale i vařené, případně jen oloupané.
Syrové brambory vyžadují především tmu
Skladování brambor má svá pravidla. Jestliže si koupíte klasické balení někde v obchodním domě, je potřeba této skvělé pochutině dopřát především tmu. V podstatě není nic důležitějšího. Brambory tmu potřebují, a pokud ji nemají, začnou zelenat a sesychat. Roli také hraje vlhkost. Pokud bydlíte v bytě, je vhodné najít adekvátní místo, kde nebude příliš vysoká teplota a bude tam tma. Ideálním místem může být balkon, ale musíte dát pozor na mráz.
Pokud by brambory přešly mrazem, již pravděpodobně nebudou ke konzumaci. V bytě je tedy ideálním řešením balkon a nějaká nádoba, do které se nedostane světlo, případně je možné zřídit nějakou skříňku, něco jako špajz, a tam brambory umístit. V případě rodinného domu je věc o poznání jednodušší. Opět je potřeba ve sklepě zajistit stejné podmínky, tedy dodržet tmu a vhodnou teplotu.
Když jsou brambory oloupané nebo uvařené
I v tomto případě lze brambory vhodně skladovat. Brambory bez slupky vám dlouho nevydrží, protože pouští škrob a do druhého dne zčernají. Je možné je namočit do vody tak, aby byly úplně ponořené a poté celý hrnec dát do ledničky. Takto lze postupovat třeba v případě, že si chcete připravit práci dopředu. Dávejte si ale pozor na teplotu v lednici, aby nebyla příliš nízká. Nevýhodou je potom už jen to, že vám v lednici zaberou poměrně hodně místa.
Vařené brambory jednoduše uchováte v ledničce a vydrží vám tam i pár dní. Je ale pravdou, že už nebudou vypadat tak čerstvě, jako v den přípravy. Tomu zabráníte tím, že si připravíte tuto pochutinu opečenou. Základními zásadami je tedy tma a chlad, nikoliv mráz. Není také vhodné kupovat brambory na delší dobu dopředu, pokud k tomu nemáte vhodné prostory.