Vývar nikdy nezkysne díky radám předávaným z generace na generaci. I po 3 měsících bude chutnat jako právě dovařený

Vývar patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Občas se však bohužel stane, že zkysne. Podívejte se, co za tím vězí, a jak zajistit, aby se to už nestalo.

Vývar v hrnci bez zeleniny, pouze s masem i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vývar je velmi hodnotné jídlo. Dobře chutná, ale zároveň zahřeje a dodá potřebnou sílu a energii. Kdysi vývar se zeleninou a nudlemi patřil výlučně na nedělní stůl. V dnešní době možná trochu zevšedněl, avšak jeho benefity a chuť jsou rozhodně jedinečné. Pojďme si tedy říct, co způsobuje jeho rychlejší zkažení, a jak ho uchovat tak, aby nezkysl. Když už se vám podařilo uvařit hrnec kvalitního vývaru, byla by škoda, aby vyšel nazmar. V mrazáku ho navíc můžete udržet po měsíce.

Co způsobuje, že vývar zkysne

Nejčastější příčinou zkysnutí vývaru je ponechání cibule a pórku v něm, urychlují totiž proces kvašení. Pokud je nevyjmete, může se polévka změnit z výborné na nepoživatelnou. Babičky rovněž vyndávaly z vývaru veškerou zeleninu, protože měnila nepříznivě chuť. Skladovaly ji v samostatné nádobě a při servírování ji přidaly přímo do vývaru. Maso v polévce nechávaly, po vyjmutí změnilo chuť, kdežto naložené ve vývaru zůstalo perfektní.

Vývar se zeleninou na talíři iZdroj fotografie: Depositphotos

Několik triků od babiček

Pokud tedy chcete, aby si vývar uchoval přesně tu plnou chuť, kterou měl, když jste jej odstavili ze sporáku, vyzkoušejte následující triky starých mateří:

  • Jak už bylo výše zmíněno, vyndejte veškerou zeleninu, obzvláště cibuli a pórek.
  • V zimě dejte hrnec po uvaření vývaru na balkon, aby rychleji vychladl, a pak hned do lednice.
  • V létě zchlaďte hrnec s čerstvým vývarem ve dřezu se studenou vodou a poté ho dejte do lednice. V létě nenechávejte vývar samovolně vychladnout, protože pod vlivem tepla se může pokazit.
  • Ohřívejte v menším kastrolku jen množství odpovídající počtu porcí, které se hned zkonzumují. Pokud ohřejete celý hrnec, spotřebujete jen část a zbytek po vychlazení dáte zpět do lednice. Při dalším ohřátí už může být chuť vývaru změněna.
  • Na závěr jedna úsměvná rada, která možná patří spíše mezi pověry, ale proč riskovat. Babičky se přidržovaly pravidla, že nikdy nevařily vývar při bouřce, protože se zvykl kazit.

Jaký trik pro uchování čerstvého vývaru máte?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články