Zapomněli jste vyndat maso z mrazáku a nemáte čas? Využijte některý z chytrých triků a zároveň se vyhněte i nebezpečí

Nerozmrazené maso není konec světa. Stačí znát pár tipů a triků na jeho rychlé rozmrazení, které vám plánované vaření zachrání.

Muž vytahuje maso z mrazáku i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Je dobré mít k dispozici chutnou rybu, mleté hovězí, kuřecí prsa, či vepřovou panenku, kdykoliv na ně dostanete chuť. A právě z toho důvodu mnozí z vás udržují zásoby masa v mrazáku, abyste je pak v příhodnou chvíli jen vytáhli, rozmrazili a mohli dále zpracovávat. Ale ruku na srdce, kolikrát se vám stalo, že jste zapomenuli na rozmrazování masa předem a musíte to rychle vyřešit, protože rodina se už dožaduje večeře. Nezoufejte, tady je několik tipů od pomalých až po ty expresní, jak snadno a bezpečně rozmrazit maso.

Nejlepší rozmrazování vyžaduje čas

Nejlepší a nejbezpečnější způsob rozmrazování masa je přes noc v chladničce, dokud se úplně nerozmrazí. Po rozmrazení by mleté ​​maso, drůbež a mořské plody měly vydržet v chladničce ještě jeden nebo dva dny, zatímco červené maso (hovězí, vepřové, jehněčí a steaky) vydrží ještě 3 až 5 dní. Navíc, pokud maso rozmrazíte v chladničce, můžete jej opět bezpečně zamrazit.

Co když ten čas nemáte

Když však potřebujete maso rozmrazit narychlo, nebo se přes noc v chladničce úplně nerozmrazilo, pořád existuje řada způsobů, jak si poradit. Tady jsou některé z nich:

  • Studená voda– vložte mrazený kus masa do uzavíratelného plastového sáčku a vytlačte z něj vzduch. Pak naplňte velkou misku studenou vodou a sáček ponořte. Vodu měňte každých 30 minut, abyste zajistili, že zůstane studená a pokračujte až do úplného rozmrazení. To v případě menších kusů masa, drůbeže nebo mořských plodů o hmotnosti 1 kg může trvat asi hodinu. Čím větší množství masa, tím déle rozmrazování trvá. U celé mražené krůty odhadujte asi 30 minut na každého půl kila. Takto rozmrazené maso znovu nezamrazujte.
  • Mikrovlnná trouba– tato metoda je vhodná pro menší kusy masa jako například kuřecí prsa nebo mleté maso, které bude bezprostředně po rozmrazení zcela tepelně zpracováno. Přečtěte si návod k použití vaší mikrovlnky, abyste rozmrazovali maso správně. Pokud vaše mikrovlnná trouba nemá program pro rozmrazování, nastavte ji na nižší výkon a rozmrazujte v krátkých intervalech, dokud se maso nerozmrazí. Buďte však opatrní, vyšší teplota nebo delší doba v mikrovlnce, může maso uvařit místo toho, aby jej rozmrazila.
Rozmrazování kuřete v mikrovlnce iZdroj fotografie: Depositphotos

Vaření bez rozmrazování

Pokud vás opravdu tlačí čas, nemusíte mražené maso před vařením rozmrazovat. Tepelná úprava hluboko zmrazeného masa je zcela bezpečná, akorát pak musíte počítat s tím, že doba jeho přípravy bude delší asi o 50 %. Rovněž se musíte smířit s tím, že zřejmě nedocílíte zlatavé křupavé kůrky. Určitě se vyhněte vaření mraženého masa v pomalém hrnci. Příliš času z jeho přípravy může maso strávit procesem rozmrazování a v konečném důsledku pak může zůstat syrové a jeho konzumace by mohla být nebezpečná.

Dejte si pozor

Mnoho z vás možná nechává maso rozmrznout v lázni s horkou vodou nebo jen tak položené na pracovním pultě přes noc. Není to však úplně bezpečné. Rozmrazené maso by se nemělo nechávat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny.

Jaký je váš postup rozmrazování masa?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články