Proč nikdy nekupovat krájený chléb v sáčku: O nevýhodách by se mělo mluvit

Koupit si balený nakrájený chléb je možná snazší než si ho doma krájet, ovšem balený chléb s sebou nese i mnoho rizik.

i Zdroj fotografie: Uživatel Wolfmann / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Celkově však vznikl pocit ohromné úspory, protože i v obchodě stačí jen vzít za sáček a hodit ho do vozíku. Nemusíte brát čerstvé pečivo do ruky a dávat ho do obalu sami. Nad lehkým cenovým rozdílem většina lidí mávne rukou. Zamyslete se ale nad tím, jak dlouho trvá krájení chleba doma. A za jak dlouho zjistíte, že několik plátků uvnitř se pokrývá zelenou plísní? Předem nařezané balení má totiž několik klíčových nevýhod.

Zdánlivé výhody a reálné nevýhody

V první řadě se krájené pečivo kazí mnohem rychleji. Důvod je přitom naprosto jednoduchý a nemá nic společného s kvalitou. Plocha pro působení plísně je zkrátka mnohem větší než u „uzavřeného“ bochníku. Plátky navíc skladujete většinou doma v kuchyni, stále v polyethylenovém sáčku. Vzduchotěsné a uzavřené prostředí vede velmi snadno ke kondenzaci vlhkosti uvnitř. Jakmile chleba nasákne vlhkost, nemá možnost „dýchat“.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Když pak krajíc vyndáte z obalu, velmi rychle vám ztvrdne a vyschne. Jednotlivé póry budou vypadat jako pokryté křídou, což se dá snadno zaměnit i s plísní. Krájený chléb vydává do okolí mnohem více vlhkosti. Ať už tedy kupujete jakékoli pečivo, umístěte ho ideálně do plátěného sáčku – vydrží vám mnohem déle. Narazíte-li na lehce zatuchlou vůni, krajíc lehce navlhčete a dejte do mikrovlnky. Docela mu to pomůže.

Ne každý je ochoten k investicím

Další věc, kterou je třeba vzít v úvahu, je samotný tovární proces krájení. Výrobci totiž používají speciální nože pokryté olejem. Ty zaručují, že se chleba nedrolí, nelepí a jeden plátek je jako druhý. Toto ošetření čepelí ale něco stojí a ne každý producent je ochoten investovat. Většinou jde tedy o levnější varianty včetně přídavku konzervantů, někdy dokonce etylalkoholu. Ten je podstatný pro delší životnost produktu, člověku ale neprospívá.

Jak z toho ven – řešení jménem domácí chléb

Chléb upečený doma byl dříve mnohde samozřejmostí. Ostatně domácnosti byly tehdy samozásobiteli v mnohem větším spektru surovin a produktů. Dnes, kdy rostou ceny prakticky všech potravin, zažívá tento přístup renesanci. V první řadě proto, že pro domácí chléb potřebujete jen několik přísad. Konkrétně jde o vodu, sůl, droždí a mouku. Ano, opravdu je to takhle jednoduché. A jaké přínosy bude takové pečivo mít?

iZdroj fotografie: Depositphotos

Krom naprosté kontroly nad jeho obsahem si vylepšíte svoji mentální kondici. Ano, pečení může být trochu věda, zvláště pro nováčky. Během 2 hodin pečení ale účastníci drobného výzkumu uveřejněného v Huffington Post uvedli, že se uvolnili a krásně si odpočinuli. Ulevili si navíc od nervozity nebo dalších pocitů stísněnosti. Nakonec měli nádherný pocit, že ten den skutečně něco udělali. Podle serveru má tento efekt několik důvodů.

Lekce ve vnitřní uvolněnosti

Plné oddání se práci s těstem je určitou formou meditace. Mysl se tak může plně soustředit na „tady a teď“. Když pak bochník vyjmete z trouby, cítíte jasné vědomí úspěchu – máte ho ostatně před nosem. Konzervanty a další látky v bílém chlebu jsou také považovány za možné spouštěče migrén a dalších zdravotních potíží. Domácí příprava pečiva vám – po troše cviku – pravděpodobně vylepší život víc, než byste původně čekali.

Jaký typ chleba kupujete nejčastěji?

Zdroj: Mashed
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Zobrazit další články