Majonéza, mléko či kávová sedlina: Domácí prostředky, které podpoří růst i vzhled rostlin

Není nad rady zkušených zahradníků, kteří vždy dokáží dobře poradit. Nejinak je tomu i v případě doporučení na přírodní hnojiva, která rostlinám 100% prospějí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Použití internetu je jednoduchý způsob, jak si najít radu na potíže, problémy či prostě jen rozšíření našich obzorů o různé zajímavosti. Nejinak jsou na tom i zahradníci, kteří zde často hledají inspiraci na pěstování rostlin a plodin. Buďte ale opatrní na domácí hnojiva. Rozhodně je žádoucí pomáhat si přírodní cestou, ale ne každá surovina je vhodná na všechny typy půdy či pro dané rostliny.

Jak docílit dokonale lesklých listů

Máte-li doma velké množství stálezelených rostlin, určitě bojujete s prachem a nečistotami, které na listech ulpívají. Pro jejich zdravý vzhled bohužel nestačí jen postřik vodou. Pomůžete si ale jednoduchými přírodními surovinami.

Majonéza, olej a mléko – ale jen pár kapek

Tyto 3 suroviny taktéž rozzáří listy rostlin. Je potřeba je ale naředit, jinak by mohly časem žluknout, zapáchat, a rostlinu dokonce i zabít. Pár kapek jedné z těchto přísad přidejte do vody a tou listy otřete.

Slupka od banánu je malý zázrak

Vyhazujete slupky od banánů rovnou do koše? Příště se zastavte a ještě je použijte. Vnitřní část slupky totiž dodá listům výživu a lesk.

Slupka od banánu iZdroj fotografie: Pixabay

Pivo jako zdroj výživy

V tomto případě vůbec nezáleží na tom, jaké pivo použijete. I zde je ale nutné naředit jej vodou v rozumném poměru. Pivo sice dodá listům vitalitu a zdravý lesk, ale je lepkavé, a je proto náchylnější na chytání prachu.

Jak vybrat ideální rostlinné hnojivo

Rostlinná hnojiva jsou velmi oblíbená. Často totiž použijete to, co máte běžně v domácnosti a nemusíte kvůli tomu jet do obchodu nebo kupovat už hotová hnojiva, která nejsou úplně levná. Buďte ale opatrní – přestože některé hnojivo použijete v dobré víře, nemusí být vhodné pro danou rostlinu, které tím spíše uškodíte.

Skořápky od vajíček nevyhazujte

Skořápky obsahují mnoho vápníku a hodí se pro rostliny rostoucí v zásaditém či neutrálním pH půdy. Skořápky můžete nadrtit nebo dát větší kusy přímo do substrátu.

Oblíbená kávová a čajová sedlina

Tento způsob používaly i babičky, je totiž účinný. Sedlina je bohatá na minerály a vitaminy, odrazuje škůdce a na půdu působí dezinfekčně. Sedlina z kávy a čaje je ale kyselá, použijte ji tedy jako hnojivo pro rostliny, které kyselou půdu vyžadují, například azalky, hortenzie, vřes nebo kapradiny.

Kávová sedlina, hnojivo iZdroj fotografie: Depositphotos

Mléko jako hodnotné hnojivo

I mléko je vhodným hnojivem pro rostliny, které preferují zásaditou nebo neutrální půdu. Dobrou službu tím prokážete například břečťanu, palmě nebo aloe. K hnojení ale použijte mléko pouze odstředěné a pasterizované, nikoli UHT mléko. Zalévání samotným mlékem podporuje tvorbu plísní a množení bakterií, mléko tedy hodně nařeďte a použijte k zálivce jednou měsíčně.

Česnek a cibule zbaví rostliny parazitů

Česnek a cibule jsou velcí pomocníci při boji s plísní. Jejich použití je ale trochu ošemetné. Kdybyste je jen nakrájeli a v syrovém stavu dali do půdy, začnou brzy hnít a zapáchat. Připravte si proto odvar. Nakrájejte jednu cibuli, nebo 5 stroužků česneku, svařte je ve vodě a nechte pořádně vychladnout. Tento výluh můžete použít k zalití nebo postřiku.

Česnek a cibule iZdroj fotografie: Pixabay

Zbylou vodu z vařené zeleniny nevylévejte

Pokud si vaříte zeleninu, například v páře, nemusíte vodu vylévat. Ze zeleniny se zde uvolní velké množství vitaminů a živin, které jsou pro hnojení rostlin stěžejní. Kamenem úrazu ale může být použitá sůl, kterou rostliny rády nemají. Chcete-li tedy použít zeleninový vývar na hnojení, se solí počkejte a osolte si následně až hotový pokrm.

Jaké přírodní hnojivo patří k vašim nejoblíbenějším?

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články