Při vaření rýže dělá většina z nás ty stejné chyby. Asijské národy mají své tajné tipy, jak ji připravit vždy na jedničku

Co by se dalo pokazit na něčem tak primitivním, jako je vaření rýže, nabízí se otázka. Většina lidí pokládá přípravu této oblíbené přílohy za naprostou banalitu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Přesto bývá tento úkon provázen prakticky stále stejnými problémy. Jejich řešení kolikrát zabírá mnoho zbytečného času, případně stojí zničenou potravinu. Jak už to tak ale bývá, všechny tyto problémy se dají poměrně jednoduše napravit a ještě lepším krokem je prevence. Nikdo ale nejsme proti chybám imunní, takže je třeba přesně vědět, co dělat. Proto je tu čtveřice zlatých pravidel, která vedou k naprosto perfektní příloze.

Chyba první – nedovařená rýže

Nezřídka dochází k tomu, že voda se příliš rychle vyvaří, rýže ještě nestihla projít změnou a teď je na suchu. Tomuto neduhu předejdete tehdy, když vyberete nádobu s těsně přiléhajícím víkem. To zabrání odpařování vlhkosti a na tomto principu fungují i speciální rýžovary. Rýži uvařte normálně podle návodu a pak ji pod poklicí nechte ještě plných 10 louhovat. Pokud jste selhali v první fázi a je nedovařená, nemusíte se trápit.

Jednoduše dovnitř přilijte něco vroucí vody – například z konvice – a nechte ji dojít na mírném ohni dojít do ideálního stavu.

Chyba druhá – spálená rýže

Předejít této komplikaci je poměrně jednoduché, stačí dodržet poměr vody a rýže. Klasický poměr bývá 2:1, což je ovšem základní chyba. Chcete-li se vyhnout spálené rýži, zachovejte poměr 1,5:1.

iZdroj fotografie: Pxhere

Chyba třetí – slepence, nikoli zrna

Navzdory svému vzhledu a konzistenci je lepkavá rýže chuťově prakticky totožná se sypkou. Ovšem vzhled hrudek a nikoli krásných jednotlivých zrnek dovede otrávit požitek z nejednoho jídla. Trvalého oddělení dosáhnete zcela jednoduchou technikou – během vaření promíchejte rýži v hrnci pouze jednou. Rýže jinak zcela zbytečně absorbuje vlhkost a ve výsledku budete mít kaši, která evokuje porce v mateřské školce nebo školní jídelně.

Chyba čtvrtá – příliš mnoho vody

Asi jedna z nejčastějších situací. Rýže se povedla, vaření hotové, ale v hrnci zůstalo příliš mnoho vody. Máte-li už rýži skutečně uvařenou, dejte ji na jemné síto a nechte vlhkost okapat.

Univerzální zásada?

V kuchyni je vždycky klíčové jednat okamžitě, samozřejmě nezapomeňte rýži předem připravit. Důkladně ji opláchněte studenou vodou, což odplaví všechen přebytečný škrob. Dokud není voda z rýže zcela průhledná, do vaření se rozhodně nepouštějte. Držet se zmíněných postupů a vaše rýže už bude jenom perfektní.

Jaký způsob přípravy rýže se vám zamlouvá nejvíc?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Zobrazit další články