Domácí test másla: S šizením mají výrobci útrum, kvalita se dá snadno zjistit pomocí vodky

Sociálními sítěmi nedávno prošla zpráva o větších množstvích falešného másla v obchodech. To samozřejmě vede zákazníky k otázkám, jakou kvalitu si vlastně kupují.

i Zdroj fotografie: Public Domain
                   

Kdokoli tento produkt padělá, nesplňuje obvykle důležitou podmínku na obsah čistě živočišného tuku. Klasické máslo je totiž z kravského mléka. Opravdu kvalitní výrobek nikdy nebude mít bílou barvu, vždy lehce žlutou. Cokoli světlého je tak varovnou známkou, bílé pochází většinou z mléka kozího. Přírodní i domácí máslo má jasně žlutou barvu. Ta pochází z vysokého obsahu karotenu v trávě, kterou krávy normálně žerou.

Zahřejte ho, stačí čajová lžička

Nejjednodušší metodou pro kontrolu čistoty másla je zahřát malý kousek v nějaké nádobě. Musí se rychle rozpustit a následně nabrat tmavě hnědou barvu. Když k tomu dojde, máte opravdu kvalitní a čisté máslo. Vyskytne-li se naopak lehce žlutá barva, pak bylo nepochybně zfalšováno a máte doma zmetek.

Domácí test kvality pomocí vodky

Tuk pak získává žlutý vzhled přidáním různých barviv podle konkrétní výroby. Kvalitu si ovšem můžete doma snadno ověřit pomocí trochy vodky. Tento alkoholický nápoj zahřejte na 60 stupňů Celsia a máslo jemně polijte. Když se objeví jasně žlutý odstín, ukazuje to na četné množství přidaných barviv. Proto je lepší se takového „tuku“ jednou provždy vzdát.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kostky másla a kokosový olej

Pravost a čistotu másla můžete otestovat také zahřátím malého kousku s kokosovým olejem ve skle. Nechte obojí smíchat dohromady a dejte vychladit. Ztuhnou-li obě složky v oddělených vrstvách, pak bylo máslo upraveno a nejde o čistý produkt.

Trocha cukru a kyseliny na pomoc

Funguje i postup s odměrným válcem. Zahřejte lžičku másla, vlijte do odměrného válce, přidejte stejné množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové a trošku cukru. Směs dobře protřepejte. Když vám roztok zrůžoví nebo zčervená, znamená to upravené máslo. Pravděpodobně v něm budou hydrogenované oleje a další nevyhovující chemikálie.

Bez jakýchkoli pomůcek, jen teplo a dlaň

Vezměte si malý kousek másla a držte ho jednoduše na dlani. Začne-li tát jen vlivem vašeho tělesného tepla, je to známka jeho kvality a čistoty. V ostatních případech by nemělo být konzumováno. Posledním trikem je přidat do roztátého másla kapku jodové tinktury. Zbarví-li se směs hnědě, pak bylo máslo upraveno pomocí škrobu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Náhražky, máslíčka a další kousky

V minulých dekádách se odehrával na tradiční máslo stejný hon jako kdysi na čarodějnice v Salemu i jinde. Bylo odsuzováno jako odpovědné za obezitu a další zdravotní problémy. V reakci na to přišli výrobci s mnoha náhražkami a dalšími variantami. Problém je však v tom, že v nich bylo tolik chemie, že další zdravotní potíže nakupujících na sebe nenechaly dlouho čekat. Kvalitní máslo je totiž zcela přirozený živočišný tuk.

Ostatně bezpečně ho používaly celé generace našich předků, takže na jeho použití asi něco bude. A dokonce dietologové napříč světem opětovně uznávají, že jeho používání je naprosto v pořádku. Před náhražkami varoval i Zdeněk Pohlreich v jednom z prvních dílů pořadu Ano, šéfe! Servírka mu přinesla balíčky z obchodu. Konstatoval, že ti syčáci prodávají jako máslo ztužený rostlinný tuk, přičemž máslo je vždycky výlučně tuk živočišného původu.

Jaké nejhorší máslo jste kdy pořídili?

Zdroj: TimesOfIndia
Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Zobrazit další články