Naučte se správně používat pečicí papír a alobal. Oba mají v kuchyni své vlastní využití

Nyní už budete vědět, kdy je lepší použít alobal a kdy pečicí papír. Ano, opravdu i v tomto je docela velký rozdíl.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

K pečení se používá pečicí papír nebo alobal již dlouhá léta. Bez těchto pomocníků je vlastně nemožné připravit nějaké pečené maso, zeleninu či pečivo. Většinou ani nepřemýšlíte o tom, po čem sáhnete. Zpravidla vylovíte to, co máte blíže po ruce. Avšak ne všechno je tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Ono totiž není zase tak jedno, kterou z těchto dvou věcí vyberete.

Zelenina – alobal

Alobal velmi dobře odolává vysokým teplotám. Pokud tedy pečete zeleninu při teplotách, které jsou vyšší než 210 stupňů, raději použijte alobal. Máte-li však po ruce jen pečicí papír, potřete ho před pečením olejem. Díky tomu bude zelenina šťavnatější a chutnější. Alobal se na ni používá i proto, aby zůstala měkká. Jestliže máte raději křupavou zeleninu, nepoužívejte alobal vůbec.

Kuře – alobal

Pro drůbež je úplně nejlepší nějaká silnější fólie. Maso tak zůstane šťavnaté a propeče se mnohem rychleji. Kuře nebo krůtu si položte na alobal, maso namažte rostlinným olejem, potřete kořením a zabalte do další vrstvy alobalu. Musíte však vytvořit 2 malé vzduchové otvory. Přibližně 30 minut před dokončením pečení z masa alobal odstraňte. Kuře potom bude mít křupavou kůrku.

Ryba – alobal i papír

U tohoto pokrmu záleží na tom, jak rybu budete chtít připravit. Pokud chcete lososa dusit v páře, vložte ho do kapsy z pečicího papíru. Poté přidejte i zeleninu, koření a trochu citronové šťávy. Pečicí papír totiž zabraňuje odpařování vlhkosti a pomůže rybám nasáknout vůni koření. Avšak chcete-li, aby ryba byla pěkně narůžovělá, je lepší ji dělat v alobalu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Cookies – pečicí papír

Na sušenky je zcela jistě nejlepší použít pečicí papír. Budou se tak péct rovnoměrně, nebudou se lámat a nepopraskají vám. Pokud se přesto rozhodnete péct nějaké sušenky na alobalu, připravte se na to, že se dost možná roztečou a po zaschnutí trochu ztmavnou. Dopadne to rozhodně jinak, než jste čekali.

Jaká jiná využití máte pro alobal či pečicí papír?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jak provést domácí klystýr: Kdy je to skutečně potřeba a za jakých okolností je lepší se mu vyhnout
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Může masážní pistole pomoci zmírnit celulitidu?
Události247.cz
Události247.cz
Velké firmy začínají propouštět po tisících. Zaměstnanci se bojí, co přijde dál
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Proč se kočky bojí okurek: Jedna z teorií říká, že jim připomíná zvíře, které je jejich dávným nepřítelem