Dům plný dřevěných kvádrů: Architektům se neobvyklým způsobem povedlo rozšířit interiér o několik místností

Inovativně pojaté rozdělení téměř šest metrů vysokého prostoru v interiéru budovy bývalého tesařského ateliéru poskytlo hned několik nových pokojů.

Dům s kvádry terasa i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Prostor využitý na maximum, a to na všech úrovních, co se nabízí. Asi tak by se dal popsat architektonický projekt studia Florence Gaudin, který budovu, jež dříve sloužila jako tesařský ateliér, naplnil dřevěnými kvádrovými moduly. Jejich vzájemným propojením vzniklo několik úrovní v otevřeném prostoru, který by hravě posloužil i jako zázemí pro rodinu.

Obyčejná budova s neobyčejným interiérem

Na první pohled působí budova bývalého tesařského ateliéru běžně. Stojí ve městě Montreuil ve Francii, asi sto kilometrů západně od Paříže. Pozemek disponuje menší zahrádkou, z jedné strany oddělenou od dalšího pozemku zděným plotem, z druhé strany pak dům sousedí s vysokou zdí. Veškeré dispozice tak skýtají vítané soukromí pro jednotlivce, partnery i rodiny s dětmi. Nicméně najdete zde ateliér architektonické společnosti. Abyste ale viděli, co nejzajímavějšího tato stavba nabízí, musíte navštívit její interiér.

dům s kvádry patro nejvyšší iZdroj fotografie: Tiskové materiály Atelier Florence Gaudin, fotograf Pierre l’Excellent

Již nevyužívaný tesařský ateliér poskytl volné pole působnosti architektonické společnosti Florence Gaudin, která zde zároveň našla azyl. Úctyhodná výška prostoru je šest metrů, přičemž interiér není ničím rozčleněn. Za běžných okolností by se tak přímo nabízela varianta ponechat přízemí jako centrální společný prostor a po zbudování patra schovat soukromé pokoje se sociálním zázemím sem. Architekti se však rozhodli si s otevřeným prostorem pohrát a rozdělit ho kvádrovými moduly, které poslouží stejně dobře jako klasické patro.

Dispozice tvořené dřevěnými kvádry

Přízemí domu byla ponechána vzdušnost a volnost – tvoří tedy jednolitý celek, který lze používat třeba jako kuchyni, jídelnu a obývací pokoj. Po schodech, které nenarušují prostor, neboť se nacházejí u boční stěny, se dostanete k prvnímu dřevěnému kvádru. Ten v sobě ukrývá toaletu. O pár schodů výš pak leží vstup do koupelny, která tvoří jádro dalšího bloku. Po vystoupání na vrchol schodiště je tu otevřený prostor, vhodný třeba pro ložnici nebo dětský pokoj či pracovnu. Z této plochy pak lze po žebříku vylézt na nejvyšší úroveň, kterou budova nabízí.

Společnými silami zrekonstruovali 120 let starou kovárnu. Čekání se vyplatilo, námaha taky a výsledek je úžasný

Co se týče použitých materiálů, je zjevné, že si budova v sobě nese svou minulost. Nejen interiér a v něm dřevěné kvádry skýtají doslova přehlídku pravé tesařské práce. Volba světlého dřeva v kombinaci s bílými zdmi dělá prostor příjemně prosvětleným. Tomu napomáhá také přirozené světlo, které se do budovy dere mnoha okny a také několika světlíky. Exteriéru pak dominuje souznění bílého a černého dřeva a jednoduché linie protažené do venkovní terasy.

Architekti:Florence Gaudin
Plocha:75 m²
Lokalita:Montreuil, Francie

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Jak se vám líbí inovativní členění prostoru pomocí kvádrů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Denisa Hálová

Zobrazit další články