Pokud před vložením jídla do lednice čekáte, až úplně vychladne, děláte velkou chybu

V domácnostech se ujal návyk dávat jídlo do lednice až poté, co úplně vychladne. Nejspíš je v tom obava, že tepelný šok nějak uškodí lednici či samotnému pokrmu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nic takového nehrozí a je důrazně doporučeno ukládat do lednice pokrmy ještě teplé. Skladování jídla dlouhodobě při pokojové teplotě mu dává vyšší šanci na zkázu. Potraviny umístěné ještě teplé do lednice mají naopak toto riziko mnohem nižší. Každých 20 minut se totiž počet bakterií uvnitř zdvojnásobí, takže ohrožuje jak trvanlivost potravin, tak i lidské zdraví. Jakmile tedy z porce už nestoupá pára, hned s ním zamiřte do lednice.

Problém množení bakterií

Mimo chladničku by potraviny, které podléhají zkáze, neměly zůstávat déle než 2 hodiny. Právě tyto nesprávné způsoby skladování stojí za většinou domácích otrav jídlem. A proč vlastně dávat jídlo do lednice už za tepla? Chlad neumí jakkoli eliminovat bakterie, radikálně ovšem omezuje jejich množení. Jde totiž o stav, který je pro ně velmi nepříznivý. Jistě, existují i bakterie, které jsou chladuvzdorné či dokonce chladomilné.

Stejně tak plísně. Ty se však začínají více množit až po uplynutí cca jednoho týdne a tehdy už není radno jíst jakékoli potraviny. Kritický rozsah teploty je 4 – 60 stupňů Celsia. V tomto rozmezí mají být potraviny jen nejkratší nutnou dobu, neboť je ideální pro růst všech bakterií. Chcete-li jim zabránit v množení, přiveďte potraviny co nejrychleji do prostředí 4 stupně Celsia nebo chladnějšího. Co ale s jídlem, které jste zrovna sundali z pánve?

Metody rychlejšího ochlazení

Pro nejdelší možnou výdrž potravin je potřeba přidat mezistupeň. Tedy podpořit chlazení mezi vařením a pobytem jídla v lednici. Vše vychladne rychleji v menších porcích v malých nádobách ve studené vodě. Pozor, nepotápět a nenasazovat víčka. Zapomeňte také na korková či dřevěná prkénka nebo plech. Jde o dobré tepelné izolanty a celý proces to jen zpomaluje. Obecně je dobré držet se při skladování několika základních pravidel.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Skladovací doporučení

  • Pamatujte na chronologii a dříve zakoupené jídlo zkonzumujte jako první
  • Poškozené potraviny ihned vyhazujte
  • To, co jednou rozmrazíte, už za žádných okolností znovu nemrazte
  • Nikdy nedávejte zpátky do lednice už ohřáté potraviny
  • Nic nenechte o pokojové teplotě déle než 2 hodiny
  • Teplota v lednici má být mezi 0 – 4 stupni Celsia, občas to zkontrolujte

Co jste naposledy museli z lednice vyhodit?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Zobrazit další články