Trouba bude opět jako nová, zmizí i roky stará mastnota. Rychlé a snadné vyčištění pomocí věcí ze spíže

Trouba plná mastnoty, špíny a zbytků jídla. Vyčistěte si troubu pomocí domácích čističů, které má každý doma. Bez námahy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Příprava jídla má být potěšením. Vyhledáte recept, nakoupíte ingredience. Vše připravíte a zapnete troubu. V té chvíli vás chuť, ale přejde. Z trouby se line nelibá vůně připálených zbytků z minulých Vánoc. Není to ani pěkné, ani hygienické. Spotřebič musí být čistý a připraven k použití.  Poradíme, jak troubu vyčistit bez námahy, pomocí věcí, které máte ve spíži a bez tvrdé chemie. 

Klasika v podobě jedlé sody 

Už naše babičky věděly, že obyčejná jedlá soda dokáže zázraky. Je skutečným mistrem v rozpouštění mastnoty a připálenin na dveřích i bocích trouby. Tuto potravinu mají doma všichni. Používá se totiž na pečení. Pro jednou ji obětujte na úklid.  

iZdroj fotografie: Pixabay
Jedlá soda

Jedlou sodu stačí rozmíchat s trochou vody a citrónové šťávy do kašovité konzistence. Tuto lepivou hmotu naneste na všechny místa, která chcete vyčistit. Použijte ruce, hadr, kartáč nebo stěrku. Nejlepší je kaší pokrýt každý kout vnitřku trouby, až na topná tělesa. Nezapomeňte na sklo dveří. Kaši nechte působit přes noc, nejlépe půl dne. 

Přidejte ocet a sledujte  

Ocet je v podstatě kyselina, takže nechybí v žádné domácnosti. Můžete použít klasický bzenecký, ale pokud sáhnete po jablečném, troubu navíc hezky provoníte. Nastříkejte jej pomocí rozprašovače na všechna místa s pastou. Vznikne reakce se sodou a vytvoří se pěna. Poté vše důkladně umyjte čistou vodou a setřete.

Jestli se někde objeví kus připáleniny, odstraňte ji nožem anebo špachtlí. Dejte si však pozor na poškrábání. Tento postup odstranění mastnoty funguje i na docela „zažranou“ špínu, mastnotu a připáleniny.  

Citron s vodou odstraní mastnotu

Zrovna jste dopekli a všimli jste si, že je trouba potřísněná mastnotou z pečeného masa? Pak je lepší, špínu hned odstranit. Bude to totiž mnohem snadnější a rychlejší. Prozatím to příliš nezaschlo a nezapeklo. Nenechte troubu vychladnou 

iZdroj fotografie: Pixabay
Citron

Připravte si na to misku s vodou, citronovou šťávou a dužinou. Pro lepší efekt ji pomačkejte. Troubu opět zapněte na 160 °C a vložte do ní misku. Ve chvíli, kdy se voda začne odpařovat, vyčkejte dalších 15 minut. Spotřebič vypněte, ale neotvírejte. Vytvořená pára totiž uvolní mastnotu a vy ji můžete po letmém vychladnutí trouby lehce setřít. 

Prášek do pečiva použijte na sklo 

Nejvíce poprskanou částí v troubě je bezpochyby sklo. Vytvořte si kaši z vody a prášku do pečiva. Tu na sklo rovnoměrně naneste a nechte hodinu působit. Pak jej standardně vyčistěte. Uvidíte sami ten rozdíl námahy.  

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Zobrazit další články