Po dědečkovi zdědila byt v dezolátním stavu. Protože byl historik, ponechala v interiéru 100 let starý nábytek

Interiér tohoto bytu je směsicí venkovského i moderního stylu. Nechybí zde ani retro předměty, které majitel zdědil po svém dědečkovi.

i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
i Zdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov
Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
                   

Tento byt má za majitele bezdětný manželský pár. Mladí lidé zdědili prostor po dědečkovi manželky, jenž byl historikem. Spolu s bytem si rodina pořídila i některé vzácnější kusy, například 100 let starý psací stůl a vintage lustr. Stav místností byl ovšem zároveň depresivní. Globální rekonstrukce celého prostoru byla tudíž nevyhnutelná. Manželé proto nelenili a obrátili se s touto výzvou na návrhářku Larisu Topovou, která jim ochotně vyhověla.

Setkávání napříč časem

„Koncept projektu byl inspirován samotným zákazníkem a jeho uctivým postojem k rodinnému dědictví. Bylo hlavně důležité zachovat pracovní stůl, u kterého bádal dědeček i pradědeček. Podstatou bylo ponechat historicky důležité prvky interiéru pro rodinu i ducha doby. Hledali jsme proto kombinaci rozhraní minulosti a současnosti. Cílem bylo propojit obě generace v jednom funkčním systému,“ komentuje designérka.

iZdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov

Prvním krokem projektu bylo sestavení nového plánu, který by vyhovoval všem potřebám. Dle původního schématu měl byt dva pokoje, samostatnou koupelnu a WC, kuchyň s balkonem a docela velkou chodbu, ve které byla také malá skříň. Nové uspořádání bylo vyvinuto podle záměru přestavby. Do kuchyně se tedy vcházelo z obývacího pokoje a pokoje byly rozděleny posuvnými dveřmi. Kuchyň s plynovým sporákem musí být oddělena od obytné části.

Přesuny a zvětšení prostor

Posuvné dveře ovšem dovolují obě zóny libovolně kombinovat a jejich otevírání nezabírá místo. Přesunutím vstupu do kuchyně došlo k uvolnění chodby. Mohla tak být spojena koupelna s toaletou a obě dosáhly zvětšení. Nakonec se vešla i vana a sprchový kout. Přesun postihl i vstup do obývacího pokoje – z chodby do chodby. Druhý pokoj byl pod ložnicí, malá spíž našla využití jako šatna. Vstupem z ložnice vznikl soukromý úložný blok.

iZdroj fotografie: S vědomím Michail Čekalov

Výběr materiálu se orientoval hlavně rozpočtem – byl definován jako smíšený s prvky country, grunge a minimalismu. Pro podlahy v obytných místnostech byl zvolen laminát s efektem opotřebení. Stěny dostaly nové tapety pro malování – jsou potažené bílou barvou – a akcent byl proveden fotopanelem. Obývací pokoj a ložnice imituje dřevěné desky. Na strop přišly falešné trámy, opět pomocí tapetování.

Systémy pro nábytek a uložení

Kromě šatny u ložnice se po celé délce chodby objevila šatní skříň pro uložení rozměrnějších věcí. Do obývacího pokoje byla instalována knihovna, koupelna má úložnou skříňku, stejně tak je jedna nad WC. Dokonce i na lodžii je otevřená police a místo pod pohovkou. Kuchyně má rohový tvar s horní i spodní řadou skříněk i uzavřených sekcí. Bylo zabudováno veškeré potřebné vybavení a dostatek prostoru pro kuchyňské náčiní a nádobí.

Výběr nábytku spojil moderní formu, vintage styl i venkovskou estetiku. Tak byla například restaurována pracovní plocha zděděná majiteli po předcích. Z moderní pohovky a křesel vznikla pohodlná sedací souprava. Kuchyňské zázemí připomíná venkovský styl, zatímco jídelní sestava je zcela moderní. Všechno osvětlují bodová světla regulovaná systémem chytré domácnosti. Lze si tak pohodlně vybrat konkrétní barvu i jas.

Jak na vás působí toto spojení více stylů?

Zdroj: HomeBuilding

Galerie

Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jednoduchá technika rytmického dýchání, která pomáhá aktivovat detoxikaci těla a zlepšit myšlení
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Malý chlapec z chudé rodiny musel dělat domácí úkoly pod pouliční lampou. V tom si ho všiml známý milionář
Události247.cz
Události247.cz
Rusko je na pokraji bankrotu. Podle ekonoma zbankrotuje do 24 hodin
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Některé alternativní zdroje energie vás připraví o slova. Jsou mezi nimi řasy, odpadky i městská infrastruktura