Na rekonstrukci starého bytu 4+kk měli důchodci 327 000 Kč a 3 měsíce. Přesto je promyšlený do detailu a působí útulně

Byt v o velikosti 65 metrů čtverečných patří manželům seniorům. Většinu života pracovali na univerzitě, vychovali tři děti a teď spoluvychovávají vnoučata.

i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
i Zdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina
Dalších 22 fotografií
Dalších 22 fotografií
                   

Jsou to přesně takoví prarodiče, ke kterým jezdíte s vnoučaty na víkend. Jíst vynikající koláče a palačinky, poslouchat dědečkovy zajímavé příběhy a moudré rady milující maminky a babičky. Teď je klientům stavební firmy 65 let, vnoučata odrostla a konečně se tak našel čas na modernizaci jejich domova. Odbornou úpravu si vzala na starost designérka Sonya Kondrashina. Jak je vidět, byt prošel krásným a efektivním oživením.

Výzva pro návrh rekonstrukce

Návrhářka Sonya tentokrát dostala obtížný úkol. Opravy i design interiéru musí být dokončeny za tři měsíce. Investice musí být nejvýše 900 tisíc rublů (327 000 Kč) a pokud možno zachovat to, že starý nábytek bude do nového interiéru zapadat. Zachovány byly také cenné upomínkové předměty. Tedy například křížová výšivka z mládí, kterou dostala klientka od babičky, nebo obrazy darované přáteli ve stejném životním období.

iZdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina

Kromě toho bylo ale v bytě mnoho věcí, kterých bylo načase se zbavit a změnit je v úložné prostory pro věci potřebné. Půdorys bytu se přitom nijak nezměnil, nábytek byl hlavně přeskupen. V bytě byly zachovány parkety, protože se dochovaly v dobrém stavu. Dřevěné dveře dostaly šedozelený nátěr, radiátory byly bronzově hnědé. Vitríny byly přeskupeny do jedné řady, nad nimi stojí pamětní předměty, křišťál a obrazy.

Změna kuchyně, hrátky s optikou

Pohovka se přesunula ze středu místnosti do rohu a na jejím původním místě se uvelebil stůl na jídlo a pití. Je tak v příjemné poloze naproti televizi. Původně trochu roztříštěný obývací pokoj teď působí lehce a velice útulně. Kuchyně byla dříve plná tmavého nábytku s pouze velmi malou pracovní plochou. Na víkend se ovšem sejde celá rodina a všichni rádi vaří, tudíž se tu nemohl nikdy projevit dostatek místa. Místnost byla tedy kompletně předělána.

iZdroj fotografie: S vědomím Sonya Kondrashina

Nová suita má světlé fasády a mnoho úložného prostoru. Vznikl poloostrov jako další pracoviště a pod deskami se našlo i místo pro mrazák. Stěny byly tmeleny a natřeny. Výška původních stropů je ale přes 3,2 metru, byl proto použit složitější postup, aby byly vizuálně nižší. Horní část má bílou barvu, pod hnědou lištou na chodbě a kuchyni je šedá. Spodní část byla vybavena další lištou a natřena opět bílou barvou.

Uvolňování prostoru

V jídelně u okna byl hlavně rohový nábytek a velký stůl. Tento koncept byl opuštěn v zájmu kulatého a posuvného stolu. Teď vypadá kout mnohem prostorněji a útulněji, stůl se navíc dá rozložit až pro 6 osob. Jak je vidět i na ložnici, nábytek byl situován doprostřed (zde velká postel). Místnost je přitom úzká a protáhlá a v rohu je pracovní kout hostitelky. Teď je postel otočena a v ložnici už by neměl nikdo zakopávat, prostor je mnohem lépe využit.

Designér zde využil zajímavou možnost zónování, místnost je rozdělena na dva prostory oboustrannou šatní skříní. Z ložní strany je dostatek místa pro uložení oblečení, opačná strana se stala pracovním místem s pohodlným psacím stolem a dostatkem zásuvek. I na chodbě byly stropy vizuálně zmenšeny kvůli složité malbě. Kvůli správné volbě modulu byla chodba zkrácena, roli hrálo také nové rozložení podlahy. Byt neuvěřitelně prohlédl.

Jakého největšího podobného přerodu jste byli svědky?

Zdroj: HomeBuilding

Galerie

Dalších 22 fotografií
Dalších 22 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jednoduchá technika rytmického dýchání, která pomáhá aktivovat detoxikaci těla a zlepšit myšlení
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Malý chlapec z chudé rodiny musel dělat domácí úkoly pod pouliční lampou. V tom si ho všiml známý milionář
Události247.cz
Události247.cz
Rusko je na pokraji bankrotu. Podle ekonoma zbankrotuje do 24 hodin
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Některé alternativní zdroje energie vás připraví o slova. Jsou mezi nimi řasy, odpadky i městská infrastruktura